Diljem svijeta nastavljaju se napadi na crkve i katoličke objekte.

Nakon serija vandalskih napada na katoličke bogomolje u Francuskoj te nedavnog slučaja u Indiji gdje je rulja od 200 hinduskih ekstremista demolirala katoličku školu i prijetila časnim sestrama, najnoviji slučaj dolazi iz Kalifornije.

Nepoznati počinitelj razbio je glavu kipu Gospe Fatimske koji se nalazi pokraj crkve svete Margarete Marije u gradu Chino. Incident se dogodio 30. ožujka, javlja CBS Los Angeles, a prenosi ChurchPop.

Župa je odlučila prekriti kip jer je “uznemirujuće gledati ga u ovakvom stanju”.

Kip Gospe Fatimske u župi Margarete Marije prije napada/Foto: Luis Calvo Jr, Facebook via ChurchPop

Prekriveni kip Gospe Fatimske nakon napada/Foto: CBS Los Angeles, YouTube via ChurchPop

Sličan incident dogodio se prije mjesec dana u samo nekoliko kilometara udaljenoj župi Gospe Lurdske u Montclairu. Tamo je također nepoznati počinitelj 25. veljače dekapitirao kipove Gospe Lurdske i svete Bernardice.

Zbog blizine dviju crkvi i sličnosti zlodjela župljani svete Margarete Marije – gdje se nedavno dogodio još jedan incident kada je nepoznati počinitelj kamenom razbio prozorski vitraj s likom Djevice Marije – pitaju se stoji li iza svega isti počinitelj.

Kalifornija

Dekapitirani kipovi Gospe Lurdske i svete Bernardice/Foto: CBS Los Angeles, YouTube via ChurchPop

I dok u Chinu vjernici žele postaviti kamere kako bi se slični incidenti spriječili u budućnosti, župa Gospe Lurdske u Montclairu već je imala sustav nadzora. Unatoč tome što je incident iz veljače zabilježen na kamerama, zbog mraka nije moguće identificirati počinitelja.

Vjeruje se da je počinitelj u oba slučaja koristio veliki čekić.

CBS Los Angeles izvještava kako obje župne zajednice ne znaju zbog čega su postale meta napada, no da se “mole za osobu koja ih želi povrijediti”.

“Uvijek smo spremni oprostiti i uvijek smo voljni pomoći ako postoji ljutnja”, izjavila je pastoralna administratorica župe Margarete Marije, Marianne Hacker.

Župnik župe Gospe Lurdske, otac Clarence Gesbert Saldua, izjavio je u sličnom tonu kako je spreman razgovarati s počiniteljma te “saslušati koji je uzrok njihove ljutnje”.

Tino Krvavica | Bitno.net