Katoličke crkve u Francuskoj, „najstarijoj kći Crkve“, ponovno su na meti nepoznatih napadača. U posljednjih tjedan dana u vandalskom pohodu stradale su crkve u Dijonu, Houillesu, Lavauru i Nîmesu.

U crkvi Naše Gospe u Dijonu vandali su razbili vrata svetohraništa i pobacali posvećene hostije po podu, a žalosni čin otkrili su vjernici po dolasku na jutarnju svetu misu.

Crkva svetog Nikole u Houillesu napadnuta je tri puta u deset dana. U posljednjem napadu nastradao je kip Gospe s Djetetom, koji je, prema pisanju francuskih medija, „razbijen na komadiće i pretvoren u prah“, dok je prije Gospina kipa u dva navrata porušen križ.

U crkvi Naše Gospe u Nîmesu također je stradalo svetohranište, posvećene su hostije razbacane po podu, a na zidu crkve izmetom je nacrtan križ.

Žrtvom vandala bila je i katedrala u Lavauru u kojoj je oštećen križ koji se nalazio u prezbiteriju, iskrivljena ruka na kipu Isusa, te podmetnut požar u jednoj od kapela. Komentirajući ovaj žalosni čin, gradonačelnik Lavaura kazao je kako će napadačima Bog oprostiti, no on neće. Ono što napad na katedralu čini još tragičnijim jest činjenica da je nedavno okončana njezina petogodišnja obnova u koju je lokalna zajednica uložila oko dva milijuna eura.

Napade je na svojem Twitter profilu komentirao i popularni francuski svećenik o. Grosjean, napisavši kako je riječ o „teškom nasilju usmjerenom prema bogoslužnim mjestima, oazama mira za sve, a koje vrijeđa kršćane i njihovu vjeru”.

I dok se zahvaljujući naporima francuskih vlasti i ulaganjem sto milijuna eura u borbu protiv islamofobije i antisemitizma broj protužidovskih i protuislamskih napada u posljednjih nekoliko godina postupno smanjivao, broj protukršćanskih napada je, pak, u porastu. Tijekom 2017. godine zabilježeno je 878 protukršćanskih napada, dok je njihov broj 2018. godine porastao za 13 posto.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net