Biskup Thomas John Paprocki donio je odluku kojom zabranjuje davanje pričesti američkom senatoru i članu Demokratske stranke, Richardu Durbinu.

Odluka je donesena 13. veljače, dva tjedna nakon što je senator Durbin, zajedno s još 13 drugih katoličkih političara (većinom pripadnika Demokratske stranke) glasovao protiv zabrane pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće.

Premda je za zakon glasovala većina zastupnika (51 od 100), da bi prijedlog prošao nedostajalo mu je još devet ruku.

Odluka je izazvala osudu američkih biskupa.

Tako je kardinal Timothy Dolan, predsjednik pro-life odbora Američke biskupske konferencije, rezultat glasovanja nazvao “užasnim”.

No, biskup Springfielda, Thomas Paprocki, otišao je korak dalje, javno zabranivši davanje pričesti senatoru Durbinu na teritoriju te biskupije (gdje Durbin i živi). Pritom se pozvao na točku 915. Kanonskog zakonika kojom se zabranjuje pričešćivanje onih koji “tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu”.

“S obzirom na to da njegovo dugogodišnje glasovanje u korist pobačaja potpada pod ‘tvrdokorno ustrajanje u očitom teškom grijehu’ određuje se da senator Durbin ne smije biti pripušten svetoj pričesti dok se ne pokaje za ovaj grijeh.”

Biskup je pritom istaknuo kako mu “nije namjera kazniti već potaknuti promjenu srca”.

“Senator Durbin nekad je podržavao život. Iskreno se molim da će se pokajati i opet biti pro-life”, zaključeno je u priopćenju.

Ovo nije prvi put da je senatoru Durbinu onemogućen pristup pričesti. Naime 2004. godine, današnji biskup Orangea, a tadašnji Durbinov župnik, monsinjor Kevin Vann izjavio je kako senatoru ne želi udijeliti pričest također zbog njegovih stavova o pobačaju. Oca Vanna podržao je i tadašnji biskup Springfielda, George Joseph Lucas.

Senator Richard Durbin osamdesetih je javno zastupao pro-life stajališta te je redovito glasovao za prijedloge kojima bi se ograničio abortus. Kako sam tvrdi, mišljenje je promijenio nakon susreta s dvjema malodobnim djevojkama u domu za zlostavljanu djecu, a koje su bile žrtve incesta i masovnog silovanja.

Iako Durbin i dalje tvrdi kako je privatno protiv abortusa, od 1989. politički podržava “pravo na izbor”.

Stajalište “privatno sam protiv, ali ne želim nametati svoj stav” učinio je popularnim bivši gradonačelnik New Yorka, Mario Cuomo, koji je 1984. na katoličkom sveučilištu Notre Dame održao poznati govor na tu temu. Iako je navedeno stajalište postalo popularno među katoličkim političarima, ono je u neskladu s naukom Katoličke Crkve (više o tome pročitajte OVDJE).

Sličan stav dijele i drugi visokopozicionirani katolici u Demokratskoj stranci poput Nancy Pelosi, Joe Bidena te nedavnog potpredsjedničkog kandidata Tima Kainea.

Tino Krvavica | Bitno.net