– Znanstvena je činjenica da ljudski život započinje začećem i nijedan katolik ne može u dobroj savjesti to zanijekati – izjavio je nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone komentirajući izjave predstavnice demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je u raspravi o prijedlogu zakona kojim bi se zbog boli koju dijete može osjećati pobačaj zabranio nakon 20. tjedna, odbila odgovoriti na pitanje je li nerođeno dijete u 20. tjednu trudnoće ljudsko biće.

Nakon što je dva puta odbila odgovoriti na spomenuto pitanje novinara CNSNewsa, opravdavajući se izjavom kako se „političari ne bi trebali uplitati u odluke vezane za reproduktivno zdravlje“, Pelosi je dodala kako kao katolkinja i majka petero djece ima veliko razumijevanje za ovu temu – veće nego njezini kolege, te kako o bebama zna više od pape.

– Odluka je na ženi, njezinoj savjesti, njezinom Bogu, njezinom doktoru, njezinoj sudbini, njezinom opstanku – pojasnila je Pelosi.

Nadbiskup San Francisca – grada i sjedišta nadbiskupije iz koje Pelosi dolazi – reagirao je na njezinu izjavu podsjetivši kako medicinska znanost već stotinjak godina začeće smatra trenutkom početka života, te da katolički moralni nauk priznaje ovu znanstvenu činjenicu i stoga ubijanje nevinog ljudskog bića oduvijek smatra teškim moralnim zlom.

– To je nepromijenjeni nauk Crkve od samoga početka – nauk koji je prisutan i u prirodnom moralnom zakonu – naglasio  je nadbiskup Cordileone, dodavši kako je dužnost pastira doći do svih koji imaju poteškoća s razumijevanjem i prihvaćanjem ovog prevažnog crkvenog nauka i s pastirskom brižnošću nastojati ostvariti dijalog.

– U različitim službama koje sam kao svećenik i biskup vršio uvijek sam nastojao tako postupati. Pozivam sve da mole za uspjeh i ovog nastojanja.

Iako nije željela jasno odgovoriti na pitanje, Pelosini su stavovi tijekom tiskovne konferencije jasno izašli na vidjelo, budući da se usprotivila zabrani pobačaja nakon 20. tjedna, ali i prijedlogu zakona kojim bi se onemogućilo financiranje pobačaja iz federalnih poreznih prihoda.

Zanimljivo, prema nedavnom istraživanju agencije Marist Poll, od 2079 odraslih Amerikanaca njih 84% podržava spomenuti restriktivni prijedlog zakona o pobačaju.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net