Kandidat Demokratske stranke za američkog potpredsjednika Tim Kaine, koji se inače izjašnjava kao katolik, kritiziran je zbog svoje političke i vjerske nedosljednosti po pitanju abortusa, a među kritičarima je i njegov biskup.

Nedugo nakon vijesti kako je predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton za svog suradnika u izbornoj utrci izabrala Kainea, nekoliko katoličkih medija svratilo je pozornost na čudnovatu politiku koju senator vodi po pitanju abortusa.

Iako za sebe kaže kako je “privatno protiv abortusa” te je kao guverner savezne države Virginija imao nekoliko pro-life poteza, Kaine je od svoga ulaska u američki Senat 2010. učinio sve kao političar kako bi ubijanje nerođene djece bilo i dalje dostupno u SAD-u. Konkretno, glasovao je za sve zakone koji promiču abortus od kada je u tom političkom tijelu i iskazao otvorenu potporu Planned Parenthoodu, organizaciji koja vodi klinike za pobačaje, a optužena je za prodavanje dijelova tijela abortiranih beba.

Dodatna sramota dogodila se nedugo nakon što je objavljena njegova kandidatura. Izborna platforma stranke, naime, najavila je kako će Clinton rušiti “Haydeov amandman”. Riječ je o zakonu koji zabranjuje financiranje abortusa federalnim novcem u većini slučajeva, osim u onim slučajevima kada trudnoća ugrožava život majke ili je nastala nakon silovanja i incesta. Riječ je o provizornoj formi zakona koji je donesen 1976. i koji nije nikada bio doveden u pitanje – bez obzira koja stranka je kontrolirala Bijelu kuću.

Sada Clinton to želi ukinuti i učiniti svaki abortus financiranim iz novca poreznih obveznika, a iz njezine kampanje poručeno je kako i Kaine to podržava. Zbog takvih poruka pojedini mediji već su izborni program Clintonice opisali kao onaj koji najmoćnije u političkoj povijesti SAD-a promiče abortus. Imajući u vidu neke njezine ranije iznesene stavove (poput onog da treba promijeniti vjerska uvjerenja koja priječe abortus), to nije veliko iznenađenje. Unatoč tome, Kaine je s njom u utrci za Bijelu kuću.

Nakon objave njegove potpore ukidanju amandmana, čak i pojedini katolički mediji “liberalnog” teološkog usmjerenja (isusovački časopis America, prije svih) kritizirali su taj Kaineov postupak. Nakon toga, ipak je objavljeno kako su mediji “pogrešno shvatili” Kainea te da on ipak neće podržati ukidanje amandmana.

Ovaj “flip-flop”, kako se u političkom rječniku naziva sramotna situacija u kojoj političar jedan dan govori jedno, a idući dan nešto potpuno drugo, samo je dodatno potvrdio zabrinutosti katoličkih krugova oko kandidature Kainea. Zabrinutost je veća posebice kada se zna da je Kaine izabran upravo zato zbog svoje deklarativne vjere, radi privlačenja neodlučnih katoličkih birača,

“Nažalost i očito, njegova vjera nije najvažnija za njegov politički život kako on to tvrdi”, izjavio je biskup Providencea Thomas Tobin o Kaineu.

Biskup Richmonda Francis X. DiLorenzo, prelat dijeceze kojoj pripada i Kaine, nije ga spominjao izravno u svom nedavnom priopćenju o katolicima u političkom životu, ali bilo je jasno kako su demokrat i njegova kandidatura povodom toga priopćenja.

“Katolička Crkva jako precizno zauzima svoja stajališta o pitanjima zaštite ljudskog života, inicijativa za socijalnu pravdu i važnost obiteljskog života. Od samih početaka katolički nauk zastupa svetost života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo nerođenih, a svaki zakon koji ga poriče je nesumnjivo nepravedan”, napisao je biskup.

Kaineova politička logika po kojoj se “privatno” može biti protiv ubijanja djece (i to iz eksplicitnih vjerskih razloga), ali se u javnoj službi može zalagati za zakone koji to ubijanje promiču, nažalost, već je postala žalosnim “zaštitnim znakom” američkih demokrata-katolika. Takva je licemejrna pozicija kritizirana u “Doktrinalnoj noti o nekim pitanjima u svezi sudjelovanja katolika u političkom životu” koju je Kongregacija za nauk vjere objavila 2002. Povod tog dokumenta bila je upravo situacija u SAD-u, u kojoj su političari koi se izjašnjavaju kao katolici u svom djelovanju zastupali potpuno drugačije vrednote.

Od te 2002., kao što vidimo, malo se promijenilo.

“Kaine već želi privući glasove ‘katolika pape Franje’. Koliko znam, papa Franjo nije promijenio crkveni nauk o abortusu, kontracepciji i prodaji tijela abortirane djece, što su sve stvari koje Kaine podržava. Hoće li urednici Americe, pa i isusovci općenito, dopustiti da Kaine tako opisuje papu Franju? Hoće li to dopustiti sam papa Franjo i glasnogovornik Vatikana”, napisao je američki katolički publicist Deal Hudson u svom tekstu za britanski The Catholic Herald u kojem je oštro kritizirao Kainea.

Goran Andrijanić | Bitno.net