1024px-Biden_Obama_3b

Odluka američkog katoličkog sveučilišta Notre Dame da svoju uglednu nagradu medalju Laetare dodijeli američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu potpuno je pogrešna jer je riječ o političaru koji “krajnje neodgovorno odbacuje katolički nauk o abortusu i braku”, izjavio je Kevin C. Rhoades, biskup Fort Wayne-South Bend, biskupije u kojoj se nalazi prestižno sveučilište.

Biskup Rhoades oglasio se usred rasprava koje nesmiljeno traju nakon što je objavljeno kako će sveučilište nagradu koja se dodjeljuje katolicima čije je djelovanje u politici ili kulturi “prezentiralo ideale Crkve” dati čovjeku koji se u nekoliko navrata izjasnio za “pravo na abortus”, te dao potporu homoseksualnim “brakovima”.

Kako je Rhodes rekao, “Sveučilište bi trebalo odavati počast onima koji štite ljudski život od začeća do prirodne smrti”.

“Onima koji poštivaju autentičnu obitelj i brak, koji promoviraju mir, pravdu, vjerske slobode, solidarnost, pomoć siromašnima, pravedan odnos prema imigrantima i skrb za sve stvoreno. Ne možemo odlikovati one koji su se možda istakli u jednom području, ali su u drugome krajnje neodgovorni”, poručio je biskup.

Biskup je rekao i da je pogrešno dati medalju Laetare nekom “pro-choice” dužnosniku, čak i ako je na nekim drugim područjima ostvario dobre rezultate. Zašto? Zato što je “abortus u izravnoj suprotnosti s naravnim zakonom”.

“Zagovarati abortus znači ići protiv samih temelja katoličkog morala i socijalnog nauka, jer je jedan od tih temelja neotuđivo pravo na život svakog nevinog ljudskog bića od momenta začeća”, rekao je Rhoades.

O. John I. Jenkins, rektor Notre Damea, već dulje vrijeme brani svoju odluku. Osim Bidenu, odličje na isti dan treba biti dodijeljeno i republikancu Johnu Bohneru, donedavnom predsjedniku Zastupničkog doma Kongresa. Ideja sveučilišta jest da na takav način oda počast dvojici političara iz suprotnih političkih tabora (Biden je demokrat) koji su svojim djelovanjem nastojali nadvladati oštre podjele u kojem se trenutačno nalazi američko društvo. Pri tome, tvrdi Jenkins, Notre Dame ne podržava konkretne političke programe niti jednog od njih dvojice.

Biskup Rhodes, međutim, smatra kako je to odvajanje davanja počasti političarima od njihovih konkretnih programa – nerealno i intelektualno nekoherentno.

“Javni dužnosnici, posebice katolici, imaju jasnu obvezu suprotstaviti se zakonima koji podržavaju abortus ili ugrožavaju autentičnu vrijednost braka. Ne mogu prihvatiti da nagrađujemo za ‘službu Crkvi i društvu’ nekoga tko se te obveze uopće nije pridržavao. Šaljemo opasnu poruku kako netko može biti dobar katolik i istodobno se suprotstavljati temeljnim moralnim i socijalnim načelima katoličkog nauka”, jasan je bio biskup.

Joe Biden i njegova stajališta o abortusu, te gay “brakovima” ilustrativni su za katolike koji su članovi demokratske stranke. Biden je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio protiv abortusa, ali je kasnije počeo podržavati odluku Roe vs. Wade i njegovu legalizaciju. Danas objašnjava kako je “protiv pobačaja”, ali da ne može “nametati svoja stajališta drugima”. Također, jasno je dao potporu gay “brakovima” i zatražio njihovu legalizaciju u SAD-u.

Ovo nije prvi put da se Notre Dame nalazi u središtu rasprava zbog odavanja počasti političarima čija su stajališta u suprotnosti s katoličkim naukom. Kada je 2009. na Sveučilište došao predsjednik Barack Obama kako bi primio počasni doktorat, dočekali su ga prosvjednici koji su izražavali svoje neslaganje s njegovom politikom otvorenog podržavanja pobačaja.

Goran Andrijanić | Bitno.net