Natale Paganelli 66-godišnji je katolički biskup koji je 2005. godine kao misionar stigao u Sierra Leone. U intervjuu za katolički časopis Omnes, koji je prenijela ACI Prensa, istaknuo je zanimljivu činjenicu o svećenicima u toj afričkoj zemlji.

“Većina svećenika su djeca muslimana. Zašto? Zbog škola“, kazao je biskup te dodao: “Kada su misionari ksaverijanci stigli, koristili su se vrlo zanimljivom strategijom. Kako na sjeveru zemlje gotovo da i nije bilo škola, počeli su ih osnivati, prvo osnovne, a potom i srednje škole. Kroz škole je ušla evangelizacija”, nastavio je.

Biskup Paganelli kaže da djeca u katoličke škole dolaze zbog njihova dobrog ugleda te tako “dolaze u dodir s kršćanstvom, sa svećenicima, i u određenom trenutku traže krštenje i mogućnost da pohađaju katekumenski tečaj u samoj školi”.

Zbog vrlo dobrog odnosa među pripadnicima različitih religija Paganelli kaže da se roditelji uglavnom ne protive želji svoje djece za krštenjem. Štoviše, vođe muslimanskih plemena traže da se škole otvore u svakom selu. “Ali ne mogu izgraditi školu u svakom selu, to je nemoguće, već postoji 400 škola, što je vrlo veliki broj”, kaže biskup.

Jedan od svećenika koji je sin muslimana je i sadašnji biskup Makenija, Bob John Hassan Koroma, koji je preuzeo biskupiju kojom je do svibnja 2023. upravljao upravo Paganelli.

Biskup talijanskog podrijetla kaže da sada u četiri biskupije u Sierra Leoneu djeluje više od 100 svećenika, te da se javljaju i ženska zvanja, iako je to, kako kaže, “kompliciranije, jer se u njihovoj kulturi žene ne poštuju previše, pa im je teže razmišljati o posvećenom životu”.

Paganelli je kazao da za Uskrs muslimani, kao i katolici, traže da im kuće budu blagoslovljene. Proslave blagdana također prolaze u duhu prijateljstva pa kao što kršćani dijele božićnu večeru s muslimanima, tako i muslimani s kršćanima dijele hranu na posljednji dan ramazana.