Carl Anderson, čelnik Kolumbovih vitezova, najveće katoličke bratske udruge na svijetu, objavio je komentar u američkim medijima u kojima je oštro iskritizirao stajališta tamošnjih katoličkih političara po kojima su “osobno protiv pobačaja”, ali su i dalje za njegovu legalizaciju.

“Već više od 30 godina katolički političari u SAD-u opravdavaju svoju potporu abortusu ne temelju stajališta kako su oni ‘osobno protiv njega’, ali ne žele nametati svoja vjerska uvjerenja društvu. To je oduvijek bio slab argument, ali danas je postao besmisleniji nego ikada”, započinje Anderson svoju kolumnu.

Anderson je spomenuo govor Maria Cuoma, američkog političara katoličke vjere, koji je 1984. na Sveučilištu Notre Dame rekao kako on i njegova supruga nikada ne bi abortirali dijete te je po tom pitanju vjeran nauku Crkve. Međutim, Cuomo je tada rekao, a Anderson sada ponavlja njegovu tezu žestoko je kritizirajući, kako je i dalje za legalan pobačaj. Političar je tvrdio kako bi “zabrana pobačaja”, imajući u vidu tadašnja stajališta, bila zakonsko nametanje nečega što se ne može sprovesti i to bi, tvrdio je Cuomo, “stvorilo nepoštovanje prema pravnoj državi općenito”.

“Takav argument je besmislica. Prvo, ovi političari priznaju da abortus uništava ljudski život. A onda kažu kako to stajalište ne žele nametnuti drugima. Kakva je to logika? Postoji li neko drugo pitanje u kojem bi državni dužnosnik pristao na nastavak nečega za što i on sam priznaje da masovno ubija nevine živote?…Maknite riječ ‘abortus’ iz te konstrukcije i zamijenite je s nekim drugom zlom, primjerice rasizmom. Tko bi se od nas složio s tvrdnjom: ‘Ja sam protiv raszima, ali nemojte tražiti od mene da se borim protiv aparthejda?”, piše Anderson i dodaje:

“Možemo biti zahvalni što Martin Luther King nije oklijevao ‘nametnuti svoja vjerska uvjerenja drugima'”.

Anderson potom nastavlja kako je još jedna teza koju je Cuomo, a potom njegovi ideološki nasljednici, zastupao – ona po kojoj zabranu abortusa želi samo manji dio javnosti i kao takva je neprihvatljiva za pluralističko društvo u kojoj o takvim pitanjima mora postojati konsenzus – netočna. Sva istraživanja, piše Anderson, pokazuju kako većina Amerikanaca želi ograničeniji pristup abortusu od onoga koji postoji sada u SAD-u.

“Pro-choice političari nameću stajališta koja u ovoj zemlji dijeli tek mala manjina…Katolička pozicija, po kojoj je abortus ubojstvo i treba biti zabanjen, nije samo podržana znanošću nego o njoj postoji i društveni konsenzus.

Anderson potom obrazlaže kako je ideja Cuoma propala na više načina. On je naime tvrdio kako “cijena nametanja naših stajališta drugima može biti da će i oni svoje stajalište jednom nametati nama”. Anderson ukazuje da se u SAD-u dogodilo upravo obratno.

“Katolici su sve više pod pritiskom države da čine stvari koje se protive njihovoj savjesti – kao primjerice da sudjeluju u osiguravanju dostupnosti abortusa. I to je, često, bila politička akcija u kojoj su suddelovali i oni koji se ‘osobno protive abortusu'”, poručuje čelnik Kolumbovih viteza i zaključuje kako je “Cuomo bio u krivu”.

Potpm predlaže dva rješenja za katolike na pozicijama moći.

“Prvo, trebaju prihvatiti konsenzus američkog naroda o ograničenju abortusa i prestati djelovati u suprotnosti sa svojom savješću i voljom američkog naroda. Ili trebaju posegnuti za onim što ja zovem ‘John F. Kennedy opcija’. Naime, u kampanji 1960. Kennedy je rekao: ‘Ako dođte takvo vrijeme…da će me moja dužnost natjerati djelovati protiv vlastite savjesti ili interesa svog naroda, onda ću s te dužnosti odstupiti. Nadam se da će svaki savjestan državni službenik učiniti isto'”, piše Anderson i zaključuje:

“Nadajmo se da danas imamo političare koji će biti tako savjesni”.

Njegov oštar komentar, nema sumnje, kritika je na račun demokratskog potpredsjedničkog kandidata Tima Kainea, političara koji se deklarira kao katolik i koji izjavljuje kako je “privatno protiv abortusa”, ali istodobno čini sve da ga učini dostupnim američkim građanima (više o tome OVDJE). Nakon deset godina s još jednim takvim političarom u Bijeloj kući, Joeom Bidenom, naime, čelnik jedne od najmoćnijih katoličkih udruga u SAD-o odlučio je jasno osuditi takvo “deklarativno” katoličanstvo. Pri čemu, napomenimo, nije zauzeo otvorenu stranu u preidzbornoj kampanji.

Inače, argumentacija koju je u američkom političkom životu inaugurirao Cuomo, a danas je dominantna među katoličkim političarima iz Demokratske stranke, koristi se nažalost i u Hrvatskoj. O tome možete pročitati i komentar našeg portala napisan u vrijeme posljednje predsjedničke kampanje u Hrvatskoj (OVDJE).

Goran Andrijanić | Bitno.net