Njemački kardinal Gerhard Müller i nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone slavili su jučer svetu misu u bazilici Svetog lica u talijanskom gradu Manoppellu te na koncu svetog slavlja izvršili obred blagoslova svijeta s rupcem iz Manoppella (Veronikim rupcem) na kojemu je, vjeruje se, na neobjašnjiv način otisnuto lice Isusa.

Kardinal i nadbiskup nazočili su lokalnom blagdanu Omnis Terra kojeg su 2016. ponovno uspostavili kapucini koji čuvaju Rubac iz Manoppella i kojim se dvije nedjelje iza svetkovine Bogojavljenja obilježava dan kada je papa Inocent III. 1208. prvi put blagoslovio Crkvu i svijet relikvijom za koju se vjeruje kako je, zapravo, pogrebni pokrov Isusa Krista na kojemu je nastao otisak njegova lica u trenutku uskrsnuća. Te 2016. procesija s relikvijom ponovno je prošla kroz Vatikan, kao što se to dogodilo i te 1208. pa sve do vremena kada je Veronika nestala iz Vatikana u XVI. stoljeću. Procesiju je predvodio nadbiskup Georg Gänswein, tajnik pape Franje i pape emeritusa Benedikta XVI. (ovaj potonji je 2006. posjetio Manoppello i poklonio se pred relikvijom).

Evo što o toj Kristovoj relikviji piše Grzegorz Górny u svojoj knjizi “Svjedoci otajstva”.

“Sindonolog i njemački isusovac Heinrich Pffeifer, profesor povijesti umjetnosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana, 1984. je došao do zaključka kako je relikvija koja se čuva u kapucinskom samostanu u talijanskom mjestašcu Manoppellu zasigurno – Veronika, jedna od najdragocjenijih relikvija srednjovjekovnoga Rima koja je negdje u XVI. stoljeću misteriozno nestala iz Vatikana. Do tog njegova otkrića trajala je potraga za tom relikvijom…. Pffeifer nije ponudio objašnjenje kako je ta dragocjenost došla iz Vatikana do planinskih predjela pokrajine Abruzzo, ali siguran je kako je riječ o Veronikinu rupcu, koji se prvi put spominje još u VI. stoljeću, a početkom VII. je iz Carigrada prebačen do Rima. Svi katolici dobro znaju kako se na šestoj postaji pobožnosti križnoga puta razmatra o Veroniki koja je Isusu svojim rupcem obrisala lice, a na njemu je prema predaji ostao otisnut Isusov lik. Znanstvenici i sindonolozi koji su ispitivali Rubac iz Manoppella na kojem je otisnut lik Isusa smatraju pak da je ta relikvija ipak pogrebni pokrov s kojim je bilo prekriveno Isusovo lice kada je bio pokopan u kamenoj grobnici Josipa iz Arimateje”.

Górny piše i o znanstvenim istraživanjima provedenim nad tom relikvijom.

“Znanstvenici koji su istraživali Veroniku, među njima prof. Donato Vittore sa Sveučilišta u Bariju te prof. Giulio Fanti iz Padove, utvrdili su kako lik na njoj zasigurno nije oslikan jer na tkanini nema niti jednog pigmenta boje. Vittore, koji je relikviju istraživao uz pomoć skenera iznimno visoke rezolucije, utvrdio je i kako lik zasigurno nije nastao tiskarskim strojem jer je s obje strane tkanine lik jednako izražen. Oba znanstvenika došla su do zaključka da lik na rupcu nije slika nego je nastao kao posljedica izravnog otiska trodimenzionalne strukture…”

Kardinal Müller, nekadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, uoči euharistijskog slavlja razgovarao je s Paulom Baddeom, novinarom koji je istraživao Rubac iz Manoppella.

“Čak i ako više nisam prefekt Kongregacije i dalje imam poslanje, koje sam dobio po svom ređenju, da branim istinu Evanđelja… Dakle, moja je dužnost i da blagoslivljam vjernike s likom Krista. Sveto Trojstvo, utjelovljenje, Kristov križ i uskrsnuće su temeljne istine kršćanske vjere”, rekao je kardinal.

Ono što je dodatno zanimljivo jest da je obličje na Rupcu identično onome koje ima čovjek čije je tijelo otisnuto na Torinskom platnu, drugoj poznatoj Kristovoj relikviji. Andreas Recsch, utemeljitelj i šef Instituta za granična područja znanosti u Innsbrucku, koji je podružnica Papinskoga lateranskog sveučilišta, uspoređivao je likove s obiju relikvija uz pomoć fotografija visoke rezolucije i došao do zaključka da „obličja s Platna i Veronike pokazuju stopostotna poklapanja koja isključuju bilo kakvu slučajnost“, a „ta sličnost govori da je riječ o otisnutim obličjima jedne te iste osobe“.

Pogledajte video s jučerašnje mise.

https://www.youtube.com/watch?v=dgevMHorniI&feature=player_embedded

Goran Andrijanić | Bitno.net