Ne zaboravimo da se Padre Pio obraća dušama koje su u kušnji, čiju božansku muku poznaje i kojima se obraća s dubokim iskustvom. No, većina njegovih pouka vrijedi za sve kršćane koji lako bivaju zavedeni tjeskobom, nemirom i nepovjerenjem, „tim rak-ranama duše”. Njegov je put osobito otvoren i miroljubiv. On poznaje zlo našega vremena i po svaku se cijenu trudi pronaći mu lijeka: „Tjeskoba je veće zlo od samog zla… Kročite jednostavno na putu Gospodinovu i ne mučite svoj duh! Neka vam mane budu svet i miran strah, a ne ljutita i nemirna mržnja koja ih samo uzgaja! Sjetite se, kćeri moje, da sam neprijatelj beskorisnih želja, kao i pogubnih i zlih želja.”

Ono što se računa jest ono što Bog želi za nas. „Ako želi s nama razgovarati kao s Mojsijem, u bljeskovima i tamnim oblacima gorućega grma, nemojmo uporno željeti da nam govori u nježnu i svježu povjetarcu kao Iliji.”

Umjesto, dakle, „da filozofirate o manama”, „ostanite u barci u koju sam vas smjestio” u ime svete poslušnosti. „Oluja može bjesnjeti. Živio Isus! Nećete stradati. On spava, ali će se u željeni trenutak probuditi kako bi vas smirio. Sveti bi Petar suhih nogu hodao po valovima da nije počeo sumnjati…”

On ističe: Najgora uvreda koju možemo nanijeti Bogu jest sumnja. Stoga, „odbacimo svaki nemir i zabrinutost u oslonac duhovnih i svjetovnih patnja, odakle god dolazili, jer su u suprotnosti sa slobodnim djelovanjem Duha Svetoga. Strpljivost je to savršenija što je manje pomiješana s neprilikama i brigama.”

„Ne tražite od Boga da vam polaže račune, nikada ne pitajte zašto. Ne gledajte ni put kojim vas vodi, nego radije, zaklinjem vas ljubavlju Isusovom, uprite pogled u onoga koji vas vodi i u nebesku domovinu u koju vas želi odvesti. Pa što ako vas provede kroz pustinju ili poljane? Nije važno. Samo da stignete, putem koji je vaš, jedinom cilju svih duša koje je Bog stvorio da postanu slične njegovu ljubljenom Sinu i da se malo pomalo preobraze u njemu.”

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marije Winowske “Pravo lice padre Pija”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.