U Indiji, indijski biskup otet i mučen,

Katolički biskup Cuddapaha, mons. Gallela Prasad, otet je prije nekoliko dana, te je pušten nakon što se skupina razbojnika cijele noći iživljavala na njemu.

Biskup je napadnut tijekom povratka iz Karunagarija gdje je  služio misu, kada su nepoznate osobe presrele njegov auto, pretukle vozača, a biskupu stavili povez preko očiju te ga cijelu noć tukli na nepoznatoj lokaciji. Ujutro su ih obojicu pustili. Točan razlog napada još uvijek nije poznat.

“Nevjerojatno je da je takav nasilan zločin počinjen nad starijim članom manjinske zajednice. Osuđujemo nemilosrdan napad na osobu koja je cijeli svoj život posvetila Bogu te onima koji su marginalizirani i u potrebi” rekao je u izjavi za medije nadbiskup Hyderabada, Thumma Bala.

Nadbiskup je također pozvao policiju i nadležne vlasti da uhite one odgovorne za ovaj “odvratan zločin, kako bi se osigurala pravda i sigurnost za manjinske zajednice te zaštili životi religijskih vođa”.

Kršćani u Indiji česta su meta napada od strane hinduističke većine i indijskih muslimana, ali do sada su većinom napadani obični ljudi, dok su zločini nad crkvenim prelatima bili iznimno rijetki.

Kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija i predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija izjavio je kako je biskup Prasad “uvijek, bez diskriminacije, pomagao najsiromašnijima i zajednicama odbačenima zbog sistema kasti, koji je i danas duboko utkan u indijsko društvo”. Kardinal je također osobito istaknuo biskupovu borbu za ženska prava, osobito pravo na obrazovanje, pomoću različitih oblika stipendiranja i stručnih tečajeva dostupnim djevojkama koje do 15 godine nisu išle u školu, a takvih je u tom dijelu Indije mnogo.

Bitno.net poziva na molitvu za biskupa Prasada, njegovog vozača i počinitelje ovog ružnog čina.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net