Europski sud za ljudska prava odbacio je slučaj sjevernoirskog borca za prava homoseksualaca koji je tvrdio da ga je pekara diskriminirala kada je odbila napraviti tortu s porukom koja podržava istospolne brakove, piše CNA.

Naime, Gareth Lee u svibnju 2014. godine od pekare Ashers, koja se nalazi u okrugu Antrim u Sjevernoj Irskoj, naručio je tortu i zatražio da na njoj piše slogan „Podržite gay brak“. Vlasnici pekare, inače praktični vjernici, tome su se usprotivili i odbili narudžbu.

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva četiri godine kasnije donio je jednoglasnu presudu u korist McArthursa, nakon što je niži sud najprije presudio protiv pekara. Lee se potom žalio Europskom sudu za ljudska prava i pokrenuo novi slučaj protiv britanske vlade.

Dana 6. siječnja 2022. godine, Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je Leejev slučaj neprihvatljiv jer “nije iscrpio domaće pravne lijekove”. U obrazloženju piše da Gareth Lee pred sudovima Ujedinjenog Kraljevstva nije iznio argumente utemeljene na Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Simon Calvert, glasnogovornik “The Christian Institute”, nedenominacijske dobrotvorne organizacije koja vlasnike pekare podržava od 2014. godine, izjavio je: “Ovo je pravi rezultat. Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva u ovom se slučaju opširno bavio argumentima o ljudskim pravima te podržao prava McArthurovih na slobodu govora i izražavanja vjerskih uvjerenja”, izjavio je Calvert.

Amy McArthur, koja vodi pekaru sa svojim suprugom Danielom, isprva je prihvatila Leejevu narudžbu, izjavivši kasnije kako u tom trenutku na nju nije imala prigovor. Kasnije je objasnila kako je htjela razmisliti na koji će način klijentu objasniti svoje protivljenje i poštedjeti ga svake neugodnosti.

Vlasnica pekare je nekoliko dana kasnije nazvala Leeja i objasnila mu kako zbog svojih kršćanskih uvjerenja ne može ispuniti njegovu narudžbu. Pritom mu se ispričala i vratila mu novac.