Slastičarnica iz sjevernoirskog grada Belfasta koja je odbila ispeći tortu sa sloganom koji propagira “gay brak”, pa bila potom zbog toga kažnjena, oslobođena je jučer krivnje pred britanskim Vrhovnim sudom – koji je usvojio njezinu žalbu.

U presudi, koju su pojedini mediji opisali kao iznimno važnu, istaknuto je kako Daniel i Amy McArthur, vlasnici slastičarnice Ashers Baking Company, nisu nikoga diskriminirali kada su zbog svojih kršćanskih uvjerenja odbili na tortu ispisati “Podržite gay brak”, kako je to od njih tražio kupac Gareth Lee, inače gay aktivist.

McArthuri bili su kažnjeni s 500 funti pred Visokim sudom u Belfastu zbog toga, nakon čega su se žalili prizivnom sudu u Belfastu, pa im je odbijena žalba. Bili su uporni, jer su željeli obraniti načelo koje ih je motiviralo, pa su se žalili i Vrhovnom sudu. Sada su parnicu dobili.

Predsjednica Suda Brenda Hale u presudi je obrazložila kako njihovo odbijanje da ispišu slogan na torti nije kao razlog imalo njegovu seksualnost.

“Prigovor slastičara bio je upućen poruci, a ne čovjeku….Nitko ne smije biti prisiljavan na izražavanje stajališta u koje ne vjeruje”, stoji u obrazloženju presude koja je donesena jednoglasno, uz suglasnost svih pet sudaca najviše britanske pravosudne institucije.

BBC je na svojoj stranici napisao kako će Povjerenstvo za ravnopravnost (Equality commision) morati sada odgovoriti na pitanje zašto je podržalo Leejevu tužbu i pri tome potrošilo oko 250.000 funti novaca poreznih obveznika na suđenje.

Riječ je, naime, o tome da su čak i neki gay aktivisti smatrali kako je tužba protiv slastičarnice “otišla korak previše”, te kako ovdje nije bila riječ o diskriminaciji protiv homoseksualaca, nego o izražavanju stajališta na koje su vlasnici Ashers Baking Company imali svako pravo.

“Znam da će puno ljudi biti sretni da čuju za ovu presudu, jer ona brani slobodu govora i slobodu savjesti svakoga od nas”, rekao je Daniel McArthur ispred sudnice.

Sjeverna Irska je jedini dio Velike Britanije u kojoj homoseksualni brak još nije legaliziran. U njoj, ipak, vrijedi Equality law, zakon protiv diskriminacije koji u stvarnosti sve češće diskriminira i to – kršćane.

Goran Andrijanić | Bitno.net