Nakon detaljne istrage vezane za seksualna zlostavljanja i njihovo prikrivanje, papa Franjo jučer je prihvatio ostavku biskupa Juana Barrosa i dvojice drugih biskupa.

Uz Barrosa, dvojica drugih biskupa koji su podnijeli ostavke su nadbiskup Puerto Montta, Cristián Caro Cordero, i biskup Valparaísa, Gonzalo Duarte García De Cortázar. Obadvojica su navršili uobičajenu dob potrebnu za umirovljenje od 75 godina.

Papa je istovremeno imenovao apostolske administratore koji će preuzeti vođenje njihovih biskupija na određeno vrijeme. Riječ je o ocu Ricardu Basiliju Moralesu Galindu, provincijalu Reda Blažene Djevice Marije od milosrđa, Pedru Mariji Ossandónu Buljeviću, pomoćnom biskupu Santiaga koji je hrvatskog podrijetla te Jorgeu Enríqueu Conchu Cayuqueu, također pomoćnom biskupu Santiaga.

Odluka o prihvaćanju ostavki stigla je u trenucima kada papa Franjo u Čile šalje vatikanski tim predvođen nadbiskupom Malte Charlesom Sciclunom i ocem Jordijem Bertomeuom Farnosom s ciljem pružanja pomoći i podrške žrtvama zlostavljanja.

Žrtve optužuju Barrosa da je, dok je još uvijek bio svećenik, svjedočio o zlostavljanjima koje je počinio njegov tadašnji mentor, otac Fernando Karadima, kojemu je Vatikan prije sedam godina izrekao kaznu u obliku života u molitvi i pokori, proglasivši ga krivim za zlostavljanje.

Barrosova ostavka dolazi nakon višegodišnjih pritisaka na njega da nije učinio ništa iako je znao za zlostavljanja. Posebno je protivljenje izazvalo imenovanje Barrosa za biskupa Osorna 2015. godine.

Tijekom ovogodišnjeg posjeta Čileu, Papa je, izrazivši „sram zbog nepopravljive štete koju su neki službenici Crkve nanijeli djeci“, izjavio kako ne prihvaća optužbe protiv Barrosa dok ne vidi dokaze.

Nedugo nakon toga Vatikan je objavio kako su u Čile poslani istražitelji, nakon čijeg je rada papa Franjo zamolio za oprost sve one koje je povrijedio pogreškom u procjeni i percepciji situacije, te se i osobno susreo sa žrtvama zlostavljanja. Uslijedio je Papin sastanak s čileanskim biskupima na kojem je kritizirao njihovo postupanje oko slučajeva zlostavljanja, što je za posljedicu imalo da su svi biskupi podnijeli ostavke.

Ivo Džeba | Bitno.net