Papa Franjo se ispričao zbog podcjenjivanja ozbiljne krize koje je nastala zbog seksualnog nasilja s kojim je povezan čileanski biskup Juan Barros, protiv kojega je pokrenuta istraga. U pismu, koje je objavio Vatikan, izjavio je kako je ozbiljno pogriješio u procjeni i percepciji situacije. To se, kaže, dogodilo ponajviše zbog nedostatka istinitih i uravnoteženih informacija.

“Molim oproštenje svih onih koje sam povrijedio. Nadam se da ću to osobno moći učiniti u narednim tjednima“, izjavio je Papa. Nekoliko žrtava je pozvano na susret s Papom. Žrtve su biskupa Barrosa optužile kako je, dok je još bio svećenik, bio fizički prisutan kada ih je Barrosov mentor, fra Fernando Karadima, zlostavljao.

Vatikan je 2011. godine, nakon što je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje djece, fra Karadimu osudio na pokornički i molitveni život. Svećenik je sve optužbe negirao, a protiv njega nije podignuta civilna tužba jer je došlo do zastare. Tijekom posjeta Čileu u siječnju ove godine papa Franjo je zatražio oprost zbog seksualnog zlostavljanja koja su počinili pojedini svećenici u toj zemlji.

„Osjećam se dužnim izraziti moju bol i sram zbog nepopravljive štete koju su pojedini svećenici nanijeli djeci“, rekao je tada Sveti Otac.

Međutim, kasnije u razgovoru s novinarima izrazio svoju potporu biskupu Barrosu. Tada je rekao: „Optužit ću ga kada mi dostave jedan dokaz protiv njega. Nema niti jednog dokaza. To je gnjavaža“.

Papa se kasnije ispričao i priznao kako je upotrijebio pogrešan izbor riječi. Nedugo nakon toga Vatika je objavio kako su u Čile poslani istražitelji. Istragu je predvodio nadbiskup Charles Scicluna iz Malte, koji je imao dugogodišnje iskustvo u ovakvim istragama.

Papa Franjo je izjavio kako je nadbiskup Scicluna sa svojim pomoćnikom fra Jordijem Bertemeu Farnosom saslušao svjedočenje 64 žrtve koje su mu uručile 2300 stranica dokumenata. „Nakon pažljivog iščitavanja dokumentacije, vjerujem da mogu potvrditi kako su mnoge žrtve podnijele težak križ, zbog kojega osjećam bol i sramotu“, kazao je Papa.

Sveti Otac je sazvao sastanak s 34 čileanska biskupa na kojem će raspravljati o rezultatime istrage „bez predrasuda i unaprijed stvorenih ideja, nego isključivo s ciljem pronalaska istine“. Također je izjavio kako na tom sastanku s biskupima želi ustanoviti neposredne i dugoročne korake kako bi „ponovno uspostavio crkveno zajedništvo u Čileu, uspostavi pravdu i pokušao popraviti posljedice ovog skandala“.

Nakon što je Papa objavio pismo, predsjednik Čileanske biskupske konferencije, biskup Santiago Silva Retamales, potvrdio je kako će biskupi u Rim doputovati u trećem tjednu svibnja. „Biskupi dijele Papinu bol. Nismo dovoljno učinili. Naša obaveza je da se ovako nešto nikada više ne ponovi“, ustvrdio je biskup Retamales.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net