Poljski parlament Sejm donio je odluku da kontraceptivna “pilula za dan poslije” ellaOne koja može imati i abortivno djelovanje bude povučena iz slobodne prodaje i ponovno izdavana u ljekarnama isključivo uz liječnički recept, prenose mediji u toj zemlji.

U Poljskoj je pilula ellaOne bila u slobodnoj prodaji od 2015., od kada je osobe starije od 15. godine života mogu kupovati bez recepta.

Sada je to promijenjeno i ellaOne koja djeluje kontraceptivno sprječavanjem ovulacije, ali može u određenim slučajevima djelovati i abortivno (sprječavanjem ugnježđenja začetog embrija u zid maternice), vraća se u receptni režim izdavanja. Osim kontroverzi nastalih prikrivanjem mogućeg abortivnog djelovanja tablete (o kojem možete pročitati OVDJE i OVDJE), stručnjaci su svojedobno upozoravali i kako je riječ o sredstvu koje je relativno kratko na tržištu i koje nije dovoljno ispitano da bi moglo ući u slobodnu prodaju.

Sejm je sada te prigovore uvažio i vratio izdavanje ellaOne pod nadzor liječnika. U jučerašnjem glasovanju, 242 zastupnika glasovalo je za tu odluku, 188 bilo je protiv, a 9 njih suzdržano. Odluka je donesena u sklopu zakona o promjenama uvjeta zdravstvenog osiguranja i skrbi.

A što je s Hrvatskom?

U našoj zemlji ellaOne je u slobodnoj prodaji i to bez ikakva dobnog ograničenja. Podsjetimo – početkom 2015. hrvatsko ministarstvo zdravlja, koje je tada vodio SDP-ov ministar Siniša Varga, tvrdilo je kako je iz Bruxellesa došao nalog o obvezi puštanja ellaOne u bezreceptni režim. Ministarstvo je to i učinilo, ali uz ograničenja: osoba koja je željela kupiti pilulu morala je ispunjavati upitnik i pilula se nije mogla prodavati malodobnoj osobi.

Nakon što je ministarstvo preuzeo ministar iz kvote Hrvatske demokratske zajednice Dario Nakić dogodila se apsurdna situacija – “konzervativni” ministar dodatno je liberalizirao prodaju ellaOne, ukinuo upitnik i tako omogućio maloljetnicama da dolaze do ove kontroverzne tablete.

Također, treba napomenuti kako je “izgovor” da je Europska komisija “naložila” Hrvatskoj prodaju pilule bez recepta – neistinit. Da su željeli, hrvatski dužnosnici mogli su to spriječiti bez ikakvih posljedica i sukoba s Bruxellesom.

To jasno proizlazi iz odgovora kojeg je Litvanac Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane, dao poljskom europarlamentarnom zastupniku Mareku Jureku, koji ga je pitao postoji li takva obveza za vlasti u Varšavi.

“Europsko zakonodavstvo prepoznaje osjetljivost pitanja prodaje abortivnih i kontraceptivnih sredstava… Kontraceptivna i abortivna sredstva dio su specijalnog režima definiranog Direktivom 2001/83/EC koja omogućuje država članicama da za ove proizvode uvedu restriktivne mjere. Ta mogućnost postoji i za one medicinske proizvode koji su odobreni centraliziranim postupkom”, napisao je povjerenik i dao jasan odgovor.

Unatoč tome što nema takvu obvezu u smislu europskih zakona, Hrvatska je prodaju ellaOne liberalizirala do krajnjih granica.

Ministar zdravlja u vladi Andreja Plenkovića Milan Kujundžić u jednom je od nastupnih razgovora pokazao kako njegova stranka HDZ nema namjeru mijenjati odluku njegova prethodnika.

U međuvremenu, ostali smo bez vlade i upali u političku krizu.

No, bez obzira kako ona bila razriješena i tko bude novi ministar zdravlja – jedna od njegovih prvih odluka trebala bi biti povratak ellaOne u receptni režim. I to bez obzira na to iz koje stranke taj ministar dolazio. Jer nije riječ tek o etičkom, nego i medicinskom pitanju i zdravlju naših građana.

Poljaci su opasnosti puštanja “pilule za dan poslije” u slobodnu prodaju postali svjesni – hoće li to postati i naši političari – tek ćemo vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net