biskup Fellay, papa Franjo, Društvo svetog Pija X., susret pape Franje i biskupa Fellaya

Papa Franjo i biskup Bernard Fellay, generalni poglavar Društva sv. Pija X. (SSPX), poznatog po suprotstavljanju dijelovima nauka utvrđenog na Drugom vatikanskom koncilu, a napose misi koja se služi po novom obredu, susreli su se prošlog petka u Domu sv. Marte.

Kako je objavljeno na službenoj stranici SSPX-a, Sveti Otac inzistirao je na privatnom i neformalnom susretu koji je trajao 40 minuta te prošao u srdačnoj atmosferi. Nakon sastanka odlučeno je kako će se trenutna razmjena iskustava nastaviti, ali bez žurbe. Međutim u razgovoru se nije raspravljalo o kanonskom statusu Društva.

U intervjuu za francuski DICI, koji pokriva vijesti iz života SSPX-a i Crkve, biskup Fellay progovorio je o “paradoksalnoj dobronamjernosti” pape Franje prema Društvu.

“Potrebno je ovdje koristiti riječ ‘paradoks’, paradoks (između) želje da se napreduje prema, mogli bismo reći ‘Vatikanu III.’, u najgorem smislu koji bi se mogao dati tom izrazu, i s druge strane želje da se Društvu poruči: ‘Dobrodošli ste ovdje'”, poručio je poglavar SSPX-a.

Fellay je također izjavio kako smatra da ta “dobronamjernost” kod sadašnjeg Svetog Oca proizlazi iz razloga suprotnih onima Benedikta XVI.

“Kod pape Franje ne vidimo tu predanost niti liturgiji niti nekadašnjoj disciplini. Mogli bismo reći baš suprotno, s obzirom na njegove česte protuslovne izjave, i zbog toga je teže i kompliciranije shvatiti njegovu dobronamjernost”, rekao je biskup Fellay, nadodavši kako nema “konačan odgovor” na to pitanje.

Pritom je ipak ponudio neke možebitne razloge, navevši Franjinu fasciniranost “periferijama života“: “Ne bi me čudilo da na nas gleda kao na jednu od tih periferija koje toliko vidljivo voli. I iz te perspektive koristi izraz “hodati naprijed” s ljudima na periferiji, nadajući se da će uspjeti poboljšati stvari. Znači ne radi se o odluci da se uspije odmah: razvijanje, hod, ide gdje god da ide…, ali barem ste miroljubivi, pristojni, ne znajući kakav bi mogao biti rezultat. Ovo je vjerojatno jedan od dubljih razloga.”

Također je istaknuo “česte kritike” Svetog Oca prema birokraciji unutar Crkve, tj. “službenoj Crkvi”, napomenuvši kako je papa Franjo sigurno uočio “veliku aktivnost” u Društvu koja ide i “traži duše” i koje se, kao i Sveti Otac, brine za “duhovno stanje duša”.

Premda nekima ovaj susret, kao i riječi biskupa Fellaya, mogu zvučati iznenađujuće, papa Franjo već je u najavi Godine milosrđa pokazao svoju otvorenost prema SSPX-u, odredivši da oni koji tijekom Svete godine milosrđa pristupe sakramentu pomirenja kod nekog od svećenika Društva svetog Pija X. dopušteno prime valjani oprost svojih grijeha.

Tom prilikom papa Franjo je o Društvu također poručio: “Neki od subraće biskupa iz raznih krajeva su mi govorili o njihovoj dobroj vjeri i sakramentalnoj praksi, povezanoj s nelagodom zbog teške situacije s pastoralnog gledišta. Nadam se da će se u bliskoj budućnosti naći rješenja za obnovu punog jedinstva sa svećenicima i poglavarima Bratstva.”

Tino Krvavica | Bitno.net