pregovori Vatikana i SSPX, osobna prelatura

Američka katolička stranica, Catholic News Agency, objavila je kako se SSPX priprema za kanonsko ujedinjenje s Rimom, citirajući pritom “unutarnji memo” tog Društva koji je procurio prije nekoliko dana.

Naime, početkom travnja papa Franjo susreo se s poglavarom SSPX-a, biskupom Bernardom Fellayem, što je predstavljalo prvi korak prema naglom “zatopljenju odnosa” koje je uslijedilo u zadnjih nekoliko tjedana. Ubrzo nakon sastanka biskup Fellay izjavio je tijekom jedne propovijedi kako mu je papa Franjo povjerio da želi proširiti ovlasti SSPX-a, počevši s odobrenjem da njihovi svećenici valjano ispovijedaju i nakon završetka Godine milosrđa.

Međutim, priči tu nije kraj. Nadbiskup Guido Pozzo, tajnik Papinskog vijeća “Ecclesia Dei”, izjavio je kako neslaganja oko Drugog vatikanskog koncila “nisu prepreka kanonskom i pravnom priznavanju SSPX-a“.

SSPX je, kako navodno stoji u “iscurenom” dopisu, spreman prihvatiti tu ponudu s obzirom na to da je “papa Franjo možda jedini koji je spreman na taj korak (ponuditi kanonski status Društvu, op.a.), ako se uzme u obzir njegova nepredvidljivost i improvizacija”.

U medijima se također špekulira kako bi kanonski model koji bi odgovarao društvu bio onaj “osobne prelature” što je do sada ostvario samo Opus Dei.

Visoki izvor iz samog Društva, piše Catholic News Agency, potvrdio je autentičnost dopisa, a kao njegov autor naveden je o. Franz Schmidberger, dugogodišnji svećenik Društva i njegov vrhovni poglavar od 1982. do 1994.

O. Franz Schmidberger u dopisu, podijeljenom na 7 poglavlja na 3 stranice, primjećuje kako je Vatikan “postepeno smanjivao svoje zahtjeve i nedavne prijedloge, pritom ne inzistirajući više na prihvaćanju Drugog vatikanskog koncila ili valjanost ‘Novus Ordo’ mise” što su do sada bile ključne zamjerke Društva prema Svetoj Stolici. Schmidberger također navodi i 6 razloga zašto prihvatiti ponudu Vatikana.

Premda CNA ne donosi cjeloviti tekst dopisa, istaknuli su neke njegove zanimljive dijelove. Otac Schmidberger tako piše kako postoji opasnost od zaboravljanja činjenice da je trenutačni status Društva “abnormalan” tj. da se nekima može učiniti kako je Društvo dostatno samo sebi.

Ako se svećenici Društva “osjećaju ugodno u stanju slobode s obzirom na hijerarhiju, onda možemo govoriti o postupnom gubitku sensus ecclesiae“, stoji u dopisu.

Također je primijećeno kako postoje biskupi i svećenici koji na određeni način simpatiziraju s Društvom, ali se s obzirom na trenutačnu situaciju ne može ostvariti valjana suradnja. Istaknuta je i potreba za novim, valjanim biskupima koji bi vodili SSPX, a samo Sveta Stolica može dati odobrenje za službeno ređenje.

Podsjećamo, prvi biskupi koje je zaredio mons. Marcel Lefebvre, osnivač Društva sv. Pija X., bili su ekskomunicirani odlukom tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II. dok je ekskomunikaciju za preživjele biskupe povukao Benedikt XVI., 2009. godine.

Izgleda kako SSPX trenutačnu situaciju vidi kao mogućnost djelovanja “iznutra” na “zacjeljivanju rana” iz kojih, kako kažu, Crkva “krvari na tisuću mjesta”. Međutim ističu kako postoje određene teme o kojima valja još raspraviti.

“Nećemo šutjeti, dapače, prokazat ćemo svaku krivu stvar. Prije i nakon normalizacije (statusa)”, zaključio je o. Schmidberger.

Tino Krvavica | Bitno.net