PAVAO BRAJŠA O BRAKU

Ovo su četiri najvažnija neprijatelja braka – prepoznajte ih na vrijeme i odstranite!

Potrebno je što ranije prepoznati pojavu navedenih “neprijatelja” našeg braka i jednog po jednog odstraniti

Foto: Freepik

U mojim savjetima već više puta spominjani John Gottman, poznati istraživač bračne problematike, u knjizi “Sedam principa u održavanju braka” opisuje četiri najvažnija neprijatelja svakog braka. To su međusobno kritiziranje bračnih partnera, njihovo međusobno omalovažavanje, grčevita obrana i povlačenje u sebe.

U braku treba razlikovati iznošenje teškoća i kritiziranje. Izražavati ljutnju, protivljenje i svoje poteškoće rijetko je ugodno ali jača brak na dužu prugu, suprotno njihovom potiskivanju. Problem nastaje kada počinjete predbacivati svom partneru i kritizirati ne njegovo određeno ponašanje, nego njegovu osobu. Tada je to osobna kritika, predbacivanje, napad, okrivljavanje. Iznošenje teškoća počinje s riječi “Ja”, a kritika s riječi “Ti”. Teže je prihvatiti kritiku nego saslušati nečije teškoće. Kritika izaziva obrambenu reakciju. Napad na ličnost bračnog partnera, njegovo izravno osuđivanje, primjedbe tipa “trebaš to i to učiniti” i podignuti kažiprst povrjeđuju ga i ranjavaju. Pritužba je specifično izražavanje vlastite ljutnje, nelagode, zabrinutosti. Kritika je manje specifična, općenitija i sadrži principijelno predbacivanje. Pritužba je usmjerena na određeno djelovanje partnera, a kritika na njegovu ličnost. Prijelaz od pritužbe na kritiku je vrlo čest.

Međusobno omalovažavanje u braku obilježeno je vrijeđanjem i pogrdnim riječima, vrijeđajućim gestama, ruganjem, neprijateljskim humorom i cinizmom. Poznata su međusobna bračna omalovažavanja kao što su “Pogledaj se u zrcalo, pa razmisli o svojoj debljini”, “A ti si prestani utvarati kako si uspješan u krevetu… Budi sretan da još želim s tobom uopće spavati”…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se osjećamo napadnuti, branimo se vraćajući napad. Odbijamo svaku odgovornost, opravdavamo svoje reagiranje. Bračni partneri se čvrsto pozicioniraju na svojim obrambenim linijama i odatle uzvraćaju udarce. Brak se pretvara u bojno polje.

Posljedica je obostrano povlačenje, zatvaranje u sebe, tvrdokorna šutnja, opora distanca, izostanak svakog reagiranja na napad, škrto odgovaranje, mijenjanje teme.

Sve to postaje neizdrživo i često završava u rastavi, koja ustvari samo mijenja vanjski oblik nastavljanja “bračnog pakla”, sada pod drugim okolnostima i pod reflektorima javnosti na sudu, policiji, u centrima za socijalni rad i susjedstvu. Potrebno je što ranije prepoznati pojavu navedenih “neprijatelja” našeg braka i jednog po jednog odstraniti kako bi se sačuvala kvalitetna monogamija, koja ponovo sve više privlači pozornost suvremene znanosti o braku.

dr. Pavao Brajša

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Brak naš svagdašnji”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net


Objavljeno: 11. kolovoza 2018.

Možda vam se svidi