Ruski pravoslavni svećenik Dmitrij Safronov koji je prošlog mjeseca održao službu za mrtve na grobu pokojnog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog dobio je trogodišnju zabranu vršenja svećeničke službe, prenosi Katolisch.de.

Moskovska patrijaršija koja je objavila vijest o suspenziji nije navela objašnjenje za izrečenu kaznu. Safronov sada mora tri godine raditi kao „čitatelj psalama“ u moskovskoj župi u koju je premješten i ispunjavati zadaće koje će mu dodijeliti tamošnji župnik.

Na kraju pokorničkog razdoblja odlučit će se o mogućnosti nastavka njegove svećeničke službe, stoji u dekretu patrijarha Kirila. U obzir će se uzeti povratne informacije iz župe u koju je dodijeljen. Safronovu je zabranjeno davati blagoslove te nositi reverendu i svećenički križ.

Reuters koji je također objavio vijest, prenio je i nekoliko rečenica koje je Safronov izgovorio 9. ožujka na grobu Alekseja Navalnog:

“Zlo se može pobijediti samo dobrom. Ako zlo pokušavamo pobijediti zlom, onda zlo umnožavamo. Zato ćemo se sjećati Alekseja, sjećati njegove oporuke nama i molit ćemo se za njega u nadi da će se on moliti za nas pred prijestoljem Gospodnjim.”

Moskovska patrijaršija koja je suspendirala Safronova proteklih je godina izrekla kazne za više pravoslavnih svećenika koji su se otvoreno protivili ruskom napadu na Ukrajinu.