Dikasterij za nauk vjere priprema novi dokument koji postavlja pravila za razlučivanje ukazanja i sličnih nadnaravnih događaja.

Prefekt dikasterija, kardinal Victor Fernández, rekao je za National Catholic Register da su on i njegovi suradnici “u procesu dovršavanja novog teksta s jasnim smjernicama i normama za razlučivanje ukazanja i drugih pojava”.

Fernández, koji se u ponedjeljak sastao s papom Franjom u privatnoj audijenciji, nije otkrio nikakve dodatne pojedinosti o dokumentu, niti kada će točno biti objavljen.

Posljednji put kad je tadašnja Kongregacija za nauk vjere izdala opći dokument o ukazanjima bilo je 1978., tijekom posljednjih mjeseci pontifikata pape Pavla VI.

U tom je dokumentu navedeno da je odgovornost Crkve najprije prosuditi činjenice, zatim dopustiti javnu pobožnost ako je provjera završila pozitivno, i na kraju donijeti sud o autentičnosti i nadnaravnom karakteru događaja.

Podsjetimo kako je u travnju 2023. Vatikan uspostavio poseban centar za praćenje marijanskih ukazanja. Zadaća mu je analizirati i tumačiti fenomene vezane uz moguća ukazanja Blažene Djevice Marije. Stručnjaci povezani s centrom prikupljaju podatke o navodnim ukazanjima diljem svijeta, provode istrage prema znanstvenim kriterijima i koordiniraju ih.