Zagrebačka nadbiskupija obavještava da u korizmenoj procesiji, koja je predviđena za 20. ožujka, prema važećim epidemiološkim mjerama i uputama smije sudjelovati najviše 25 sudionika, javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Pozivaju se svi vjernici u Nadbiskupiji da se molitvom u to vrijeme duhovno priključe našem molitvenom hodu, s istom nakanom da Gospodin milostivo pogleda našu Crkvu i hrvatsku domovinu, da vidi muku, oprosti grijehe i daruje radost svoje blizine.

Podsjetimo, uskoro će biti godina dana od prvoga prošlogodišnjeg razornog potresa u Zagrebu i okolici (22. ožujka 2020. godine), a nekoliko dana ranije, zbog širenja pandemije, došlo je i do uvođenja raznih ograničenja u društvenome i crkvenom životu, što je za sobom ostavilo snažne posljedice.

Spominjući se tih događaja, u subotu, 20. ožujka 2021. godine, s početkom u 10 sati ispred naše Prvostolnice, oblikovat će se korizmena procesija, pazeći pritom na mogućnosti dane unutar epidemioloških okolnosti.

Procesiju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, a svoj će hod završiti euharistijskim slavljem u kapeli sv. Roka, na Rokovu perivoju, oko 11.30 sati kojeg će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na procesijskome putu, osim molitvenoga početka ispred Katedrale, zaustavit ćemo se u molitvi na Kamenitim vratima i ispred crkve sv. Marka na Gornjemu gradu.

Budući da procesija prolazi gradskim prostorima kojima se kreću stanovnici i posjetitelji Zagreba, dijeleći radosti i poteškoće, ali i odgovornosti za zajednički društveni život, katolici svojim hodom nastoje očitovati svoju brižnost, unijeti dar svojih života te moliti pomoć od Boga za sve ljude u vremenu obilježenom pandemijom i posljedicama potresa.

Procesija nije tek zajednički hod skupine ljudi nego izražaj molitvenoga predanja, znak pouzdanja u Gospodina i pokorničkoga duha, kojim se utječemo Božjoj ljubavi, njegovoj zaštiti i pomoći po zagovoru svetih u njegovoj Crkvi. Ujedno želimo dati zadovoljštinu za grijehe koji razdiru pojedince i naš narod.

U procesiji ćemo nositi relikvije, među kojima su posebno znakoviti zemni ostatci svetih zaštitnika i zagovornika: sv. Roka, sv. Sebastijana i sv. Karla Boromejskog, posebno zazivanih u zaraznim bolestima i ujedno dragih svetaca vjernicima grada Zagreba, te sv. Emigdija, zaštitnika od potresa.