Spominjući se prve obljetnice razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te pandemije koja je ostavila snažne posljedice u društvenom i crkvenom životu, u subotu 20. ožujka održat će se korizmena procesija od zagrebačke katedrale do crkve Sv. Roka.

Korizmena procesija krenut će u 10 sati ispred zagrebačke prvostolnice, pazeći pritom na mogućnosti dane unutar epidemioloških okolnosti. Procesiju će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a hod će se završiti euharistijskim slavljem u kapeli Sv. Roka na Rokovu perivoju oko 11.30 sati kojeg će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, javlja Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na procesijskome putu, osim molitvenoga početka ispred katedrale, vjernici će se zaustaviti u molitvi na Kamenitim vratima i ispred crkve Sv. Marka na Gornjemu gradu.

Budući da procesija prolazi gradskim prostorima kojima se kreću stanovnici i posjetitelji Zagreba, dijeleći radosti i poteškoće, ali i odgovornosti za zajednički društveni život, katolici će svojim hodom očitovati svoju brižnost te moliti pomoć od Boga za sve ljude u vremenu obilježenom pandemijom i posljedicama potresa. Ujedno se želi dati zadovoljština za grijehe koji razdiru pojedince i naš narod. U procesiji će se nositi relikvije, među kojima su posebno znakoviti zemni ostaci svetih zaštitnika i zagovornika: sv. Roka, sv. Sebastijana i sv. Karla Boromejskog, posebno zazivanih u zaraznim bolestima i dragih svetaca vjernicima grada Zagreba, te sv. Emigdija, zaštitnika od potresa.

Iz Zagrebačke nadbiskupije pozivaju sve vjernike u Nadbiskupiji da se molitvom u to vrijeme duhovno priključe molitvenom hodu, „s istom nakanom da Gospodin milostivo pogleda našu Crkvu i hrvatsku domovinu, da vidi muku, oprosti grijehe i daruje radost svoje blizine“.

U podne se može izmoli Srednji čas ili ‘Anđeo Gospodnji’, a zatim sljedeća molitva:

,,Svemogući vječni Bože,
Stvoritelju svijeta, milosrdni naš Oče,
Izvore života i svetosti,
u tvojoj su ruci temelji zemlje i srca ljudi.
U neizrecivoj si nam ljubavi darovao Spasitelja,
Gospodina Isusa Krista.
Po njegovu utjelovljenju, muci i uskrsnuću
primi naše vapaje i usliši prošnje:
čuvaj nas od strahota potresa,
oslobodi nas zaraznih bolesti
i spasi iz svih pogibli duše i tijela,
da bismo služili u radosnoj zahvalnosti Tebi,
koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.
Amen.”