Prošloga sam vikenda sa suprugom gledala film The Social Dilemma i od tada sam sa svojega mobitela pobrisala sve aplikacije za društvene mreže, a druge sam nepovratno izbrisala.

Ne brinite se – ovo nije članak kojim vas želimo uvjeriti da se okanite društvenih mreža. Ovo je članak o tome kako bismo kao katolici trebali pristupati društvenim mrežama.

Ovo bi bio sažetak dokumentarca: lako je postati ovisan o društvenim mrežama, sadržaj im je osmišljen kako biste na svome uređaju provodili što više vremena, na to utječe marketing; svatko vidi drugačiji sadržaj, prilagođen svojim interesima, a to dovodi do toga da pojedinci žive u vlastitim kreiranim svjetovima, okruženi ljudima koji misle jednako kao i oni.

Mogla bih još nabrajati, ali bolje bi bilo da pogledate sami.

Film me je potaknuo na razmišljanje. Ako možemo postati ovisni o društvenim mrežama, ako oni mogu uzrokovati sukobe i podjele, i utjecati na moja djela i misli, kako mogu koristiti društvene mreže kao katolik? Kako mogu postići to da moja vjera vodi moje postupke na tome području? Evo koja su tri načela koja trebate imati na umu kada koristite društvene mreže ili svoje mobitele.

1. Budite ponizni

Ne mislim na sadržaje koje objavljujete – iako je dobro paziti i na to. Mislim na to da, ako stvarno promislite koliko koristite društvene mreže, i shvatite da vam je teško ispustiti mobitel iz ruku, priznajte to sebi i poduzmite nešto!

Osobno, priznajem da sam se društvenim mrežama služila kako bih se oduprla usamljenosti koju sam osjećala kao majka i kućanica. To mi je donijelo i mnogo nepotrebnoga pritiska, jer sam nailazila na milijun ideja o tome kako bih mogla bolje odgajati svojega sina – kako pripremati hranu da dijete ne postane izbirljivo, kako govoriti o svemu što radim kako bih mu pomogla obogatiti rječnik itd.

Neobično je to što mnogo sadržaja koje konzumiramo na društvenim medijima nije po sebi loše, ali način na koji on utječe na naš život i postupke doista je važan.

2. Umjerenost

„Mnogima je potpuno suzdržavanje lakše od savršene umjerenosti.” (sv. Augustin)

Što vam je mudrost jednoga oca… (Hoću reći, mudrost jednoga crkvenog oca.) Umjerenost je teška jer mi često precjenjujemo svoju sposobnost samokontrole.

Umjerenost može za svakoga biti drugačija. Neke vam aplikacije mogu biti veliko iskušenje, a neke na vas možda uopće ne utječu. Meni je Instagram oduzimao previše vremena i pozornosti, pa sam izbrisala račun. Na Facebooku nisam tako često, pa sam ga zadržala. Obje sam aplikacije izbrisala s mobitela kako im ne bih imala pristup tijekom dana.

Evo nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći odrediti kako bi umjerenost trebala izgledati kod vas:

  • Provodite li više vremena na društvenim mrežama nego u molitvi? Ako je tako, promijenite to.
  • Nakon što obavite sve svoje svakodnevne poslove, provodite li većinu svojega vremena gledajući u neki ekran?
  • Provodite li mnogo radnoga vremena ili vremena koje treba posvetiti drugim obvezama na društvenim mrežama?
  • Kako želite ispuniti svoje vrijeme?

3. Vjerski sadržaji

Ne kažem da su sve društvene mreže ili sve aplikacije loše. Nemojmo s lošim izbaciti i ono dobro. To znači da moramo dobro paziti kakvim se sadržajima izlažemo. Naravno da morate izbrisati račune koji vas navode na grijeh, npr. svaki račun koji vas navodi da osuđujete druge, da budete zavidni, ogovarate itd.

Ukratko: društvene mreže i vrijeme provedeno na raznim ekranima prisutno je u našemu životu i utječe na njega, i zato moramo biti oprezni i pripaziti na svoje ponašanje na tome području.

Leslie Rodriguez | Catholic Link

Prijevod: Ana Naletilić