Novo istraživanje o stanju vjere među mladima u Velikoj Britaniji otkrilo je kako veći broj tinejdžera ide u crkvu nego što se dosad mislilo.

Kako javlja britanski Telegraph, istraživanje koje je naručila kršćanska organizacija mladih Hope Revolution Partnership, pokazalo je kako 21% mladih između 11 i 18 godina sebe opisuje “aktivnim sljedbenicima Isusa” dok ih 13% redovito prakticira kršćanstvo i ide u crkvu.

Rezultati predstavljaju veliki skok s obzirom na slično istraživanje iz 2006. koje je pokazalo kako samo 6% djece između 11 i 14 godina te 5% između 15 i 18 godina, redovito pohađa crkvu.

Iako je istraživanje naručila organizacija vezana uz Anglikansku Crkvu te su rezultati prvenstveno usmjereni na anglikanske vjernike, zanimljivo je kako su, prema istraživanju, tradicionalni oblici evangelizacije (ljepota, molitva, Biblija), učinkovitiji nego novi oblici.

Petina aktivnih kršćana izjavila je kako je za njihovu vjeru važno čitanje Svetog pisma, 17% naglasak je stavilo na pohađanje vjerske škole, za njih 14% ulasku u kršćanstvo kumovalo je “duhovno iskustvo”, dok je 13% mladih vjernika Crkvi pristupilo nakon posjeta tradicionalnoj crkvenoj zgradi ili katedrali.

S druge strane, nove metode evangelizacije koja je pokrenula Anglikanska Crkva, poput kršćanskih grupa mladih, imale su manji utjecaj na ispitanike.

“Stvari koje bismo nazvali ‘zastarjelim metodama’ pokazale su se kao one koje daju više rezultata”, izjavio je za Telegraph Jimmy Dale, nacionalni koordinator za evangelizaciju mladih Anglikanske Crkve. Dale je također istaknuo kako je cijeli njegov tim bio “šokiran” podacima istraživanja.

“Među nama je vladala nevjerica s obzirom na to da su rezultati bili tako visoki. Ono što je za nas posebno uzbudljivo je toplina i otvorenost koju vidimo među mladim ljudima, oni su doista otvoreni vjeri”, zaključio je Dale.

Koliko je ljepota vjere, osobito katolicizma, privlačna i upućuje na Boga možete provjeriti i u nekoliko fotogalerija i videozapisa remek-djela sakralne umjetnosti koje je Bitno.net pripremio za vas:

  • Sikstinska kapela – renesansno remek-djelo koje opominje i tješi (link)
  • 20 veličanstvenih francuskih crkvi i katedrala (link)
  • Najljepši crkveni svodovi koji otkrivaju komadić raja (link)
  • 12 najljepših crkvenih vitraja na svijetu (link)
  • Spektakularne drvene crkve koje oduzimaju dah (link)
  • A da je sakralna ljepota neprolazna čak i kad se susretne s nepogodama – ljudskim ili prirodnim – pogledajte u našoj galeriji “potopljenih crkvi” (link)
  • Za kraj, ovo je 12 pojmova iz arhitekture koje bi svaki katolik trebao znati (link)

Tino Krvavica, Telegraph | Bitno.net