1. Crkva svetog Izidora Ratara – Potosi, Venezuela

Venezuelanski gradić Potosi godine 1985. imao je preko 1200 stanovnika koji su zbog izgradnje hidroelektrane bili prisiljeni napustiti svoje domove. Zbog podizanja brane čitava je dolina potopljena, a tijekom gotovo dvadeset i pet godina jedino što se moglo vidjeti na potopljenom prostoru bio je križ prekrasne gotičke crkve koja je dijelila sudbinu ostalih građevina ovog venezuelanskog grada. Godine 2010. razina vode zbog suše se spustila za 30 metara, a ostaci crkve sv. Izidora Ratara ugledali su svjetlo dana.

2. Crkva svetog Nikole – Mavrovo, Makedonija

Nacionalni Park Mavrovo je najveće zaštićeno područje Makedonije i njezin najveći nacionalni park, u blizini makedonske granice s Albanijom i Kosovom. Proteže se na površini od 73.800 hektara, a naziv je dobio prema naselju Mavrovo. Godine 1947., podizanjem brane, Mavrovska je visoravan pretvorena u Mavrovsko jezero čija je najveća zanimljivost poluuronjena crkva svetog Nikole, izgrađena 1850. godine. U rijetkim trenucima kada se povuče voda može se primijetiti očuvana struktura crkve sa starim grobnicama.

3. Crkva svete Krunice – Shettihalli, Indija

Izgradnjom umjetnog jezera i brane, godine 1960. pod vodom je završila i prekrasna crkva svete Krunice izgrađena 1860. godine, a čiji ostatci redovito “izrone” nakon kišnog razdoblja.

4. Crkva Presvetog Srca Isusova – Stara Petrolandija, Brazil

Godine 1988. dovršena je izgradnja brane i hidroelektrane Luiz Gonzaga, a pod vodom je završila Stara Petrolandija kao i njezina crkva Presvetog Srca Isusova. Neko vrijeme iz vode je izranjao samo križ crkve, dok se posljednjih godina, zbog suše i drastičnog smanjenja volumena jezera može vidjeti gotovo cijela građevina.

5. Crkva svete Katarine – Curon Venosta, Italija

Crkva svete Katarine iz 14. stoljeća žrtvovana je zajedno sa 163 kuće ovog talijanskog gradića u blizini švicarske granice, kako bi se 1950. godine izgradila hidroelektrana, te stanovnicima ovoga područja osigurala električna energija. Iznad vode ostao je samo zvonik drevne crkve do kojega se tijekom zime kada je jezero zaleđeno može doći i pješice.

6. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – Mediano, Španjolska

Naselje Mediano na sjeveru Španjolske nestalo je pod vodom 1969. godine kada je dovršena izgradnja brane i nastalo jedno od najvećih umjetnih jezera u Španjolskoj. Pod vodom je završila i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 16. stoljeća čiji zvonik izranja iznad površine vode i podsjeća na tužnu sudbinu stanovništva koje je moralo doslovno bježati pred potopom.

7. Crkva svetog Romana – San Romà de Sau, Španjolska

Romanička crkva svetog Romana završila je pod vodom umjetnog jezera šezdesetih godina prošloga stoljeća kad je katalonska vlada odlučila podići branu i izgraditi hidroelektranu. Tijekom sušnih razdoblja iz vode redovito “izranjaju” ostatci napuštenih domova, kao i tisuću godina stara crkva.

8. Crkva svetog Ivana Rilskog – Zapalnia, Bugarska

Prije pedesetak godina umjetno jezero potopilo je bugarski gradić Zapalniju, a s njime i crkvu svetog Ivana Rilskog podignutu 1895. godine. Ostale su građevine u potpunosti uništene, a stanovnici ovoga maloga mjesta bili su primorani naseliti okolna sela i gradove. U proljeće iz vode izranjaju ostatci crkve, no veći dio godine crkva se nalazi ispod površine jezera i privlači brojne ronioce.

9. Katedrala sv. Nikole – Kaljazin, Rusija

Po Staljinovu naređenju 1939. godine grad Kaljazin potopljen je kako bi se izgradilo umjetno jezero. Samostan iz 16. stoljeća u potpunosti je uništen, a preživio je samo zvonik katedrale svetog Nikole, poznatiji kao “Potopljeni zvonik”. Nekoliko puta godišnje u ovom se zvoniku održava pravoslavna liturgija.

10. Crkva sv. Jakova Apostola – Quechula, Meksiko

Crkvu svetog Jakova u 16. stoljeću izgradili su dominikanci, a četiri stoljeća kasnije, nakon izgradnje brane na rijeci Grijalvi, crkva je nestala pod vodom umjetnoga jezera. U vrijeme velike suše tijekom 2002. i 2015. godine ova monumentalna crkva izronila je iz jezera što je izazvalo pravo oduševljenje lokalnog stanovništva.

via Pinterest