Sveti Gerlach se rodio oko 1120. g. u Maastrichtu u Nizozemskoj. Život mu je u mladenačkim danima bio na sve nalik osim na svetost. Stekavši veliku vještinu u rukovanju oružjem bio je ponosan i bahat. Tomu je pridonijelo i lutanje od dvorca do dvorca, od turnira do turnira. Postajao je sve grublji i okrutniji da je čak dizao ruku i na rođenu majku. Kako je bio vrlo bogat brzo nalazi plemkinju kojom se oženi. Prema njoj je bio vrlo okrutan, tako da je mladoj supruzi život postao pravi pakao. Dok je Gerlach jednom bio na turniru došla mu je vijest da je supruga umrla. Teško potresen u duši osjeti veliku grižnju savjesti. Počelo ga je proganjati pitanje, što bi bilo da njega, ovakva grešnika, pohodi tako nenadana smrt…

Napušta turnire, odriče se gizdava konja, oblači siromašno odijelo i zajaši magarca. Tako je htio izliječiti svoju vitešku oholost.

Po običaju tadašnjeg doba i on odluči hodočastiti u Rim na grobove apostolskih prvaka i drugih mučenika. Sam papa Eugen III. naložio je tom neobičnom hodočasniku pokoru za njegove grijehe od sedam godina i da hodočasti na Isusov grob u Jeruzalem što je Gerlach i učinio. U Jeruzalemu je činio pokoru u jednoj bolnici i pomagao u dvorenju bolesnika. Nakon izvršene sedmogodišnje pokore, vraća se u domovinu i započinje pustinjački život.

Nastanio se u duplju staroga hrasta. Dane je provodio u tihom i strogom pokorničkom životu, ali se nije zadovoljio samo time već je svakodnevno činio djela kršćanske ljubavi braći ljudima. Sve je to silno djelovalo na ljude s kojima se susretao tako da je mnoge lakomislenike potaknuo na ozbiljne misli, a zalutale vratio s krivog na pravi put.

Sveti Gerlach je umro blizu Houthema 5. siječnja 1170. godine. Nekoliko desetljeća nakon njegove smrti na Gerlachovu grobu podignut je samostan, a mjesto je postalo odredište mnogih pobožnih hodočasnika.

Josip Antolović, SJ | Bitno.net