16. LISTOPADA

Sveti Gerard Majella – zaštitnik trudnica i djece kojima prijeti pobačaj

Iako je bio samo brat laik, Gerard Majella postigao je veliku svetost, toliku da su vjerski poglavari posvjedočili da on, ne samo da nije počinio nijedan smrtni grijeh, već da nisu mogli otkriti da je ikad počinio bilo kakav grijeh

gerard majella

Sveti Gerard Majella/Foto: redemptoristsesker.ie

Rodio se 6. travnja 1726. godine u Muro Lucanu u Napulju. Otac mu je umro kad je imao 12 godina, ostavivši obitelj u velikom siromaštvu. Majka je Gerarda poslala svome bratu da nauči krojački zanat i tako pomogne obitelji. Ujak ga je zaposlio kod svoga prijatelja, koji je dječaka fizički maltretirao. Dječak je šutio, jer se želio poistovjetiti s Isusom Raspetim. Želio je ući u red braće kapucina, ali ga je loše zdravlje spriječilo u tome. Napokon, 1749. godine primljen je u Kongregaciju Presvetoga Otkupitelja – redemptoriste. Pomagao je redovnicima kao sakristijan, vrtlar, bolničar i portir.

Jedna trudnica ga je krivo optužila da je otac njezina djeteta. Zbog toga se povukao u izolaciju, a ta žena je kasnije priznala da je lagala. U oporuci na ceduljici, napisao je: “Božja volja je ispunjena, kako Bog želi i koliko Bog želi.”

Iako je umro od tuberkuloze sa samo 29 godina, 16. listopada 1755., i iako je bio samo brat laik, postigao je veliku svetost, toliku da su vjerski poglavari posvjedočili da on, ne samo da nije počinio nijedan smrtni grijeh, već da nisu mogli otkriti da je ikad počinio bilo kakav grijeh! Sv. Gerard je postao poznat po svojim čudima, ozdravljenjima, milosrđu, ekstazama, poniženjima, molitvama, čistoći, pokornosti, revnosti za duše, rasuđivanju duša, prodiranju u srca, ulivenom znanju, proročanstvima, poznavanju događaja na daljinu, moći nad prirodom i nad ljudskim srcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaženim ga je proglasio 29. siječnja 1893.godine papa Lav XIII.,a dvanaest godina kasnije proglasio ga je svetim papa Pio X., 11. prosinca 1904. godine.

Prva crkva njemu u čast podignuta je u Novom Zelandu 1908. godine.

Zaštitnik je: djece, mladih, trudnica, djece kojima prijeti pobačaj, lažno optuženih ljudi.

Molitva trudnica sv. Gerardu

O veliki sveti Gerarde, ljubljeni slugo Isusa Krista, savršeni primjeru našeg krotkoga i poniznoga Spasitelja i posvećeno dijete Majke Božje: zapali u mom srcu tu iskru nebeske vatre ljubavi koja je sjajila u tvom srcu i učinila te anđelom ljubavi. O veliki sveti Gerarde, zbog toga što si, kada si poput svog Božanskog Učitelja lažno optužen, bez mrmljanja i pritužbi podnosio klevete zlih ljudi, Bog te podigao na čast oltara kao zaštitnika trudnica. Sačuvaj me od opasnosti i prevelikih bolova tijekom poroda i štiti dijete koje sada nosim kako bi ono moglo vidjeti svjetlo dana i primiti svetu vodu krštenja, po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.

Sveci Katoličke Crkve | Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 16. listopada 2018.

Možda vam se svidi