Ne znam kako bih počela… Čudim se sebi jer, ipak moja je tema već tako prožvakana. Spolnost; prije braka …

Rođena sam i odgojena u kršćanskoj obitelji. Odrasla u duhu vjere pod vodstvom jednog predivnog čovjeka – fratra, koji mi je poput drugog oca. Nekim “čudnim” okolnostima upisala sam teologiju i namjeravam je završiti. Do svoje 18. godine bila sam 100 posto uvjerena da ću držati čistoću prije braka. Nije mi padalo na pamet ništa spolno usmjereno. Ni samozadovoljavanje, ni prosti filmovi, vicevi ili bilo što što bi u meni budilo želju za spolnom aktivnošću. Nisam se sramila s prijateljicama otvoreno razgovarati o svom “suzdržavanju” i svakoj posebno i uvijek iznova objašnjavati. Neke su mi se divile, a neke me prezirale, no to mi uopće nije smetalo. A onda – zaljubila sam se. Skupa smo išli na misu, pričali, smijali se, svađali… sve dok jednom nismo došli na rub propasti naše veze. Odlučila sam pokloniti mu sebe. Za oprost. Kao dokaz koliko mi znači (iako on to NIKADA nije tražio od mene niti sam osjećala bilo kakav pritisak). Već smo prije izmjenjivali nježnosti i sav taj silan pritisak društva. Popustila sam. Osjećajući se užasno krivom otišla sam na ispovijed. Ali se ponovilo. Ta grana života postala mi je “ritual” – vođenje ljubavi, ispovijed, vođenje ljubavi, ispovijed… Sve do jednom kad sam imala najljepšu ispovijed u svom životu. Pretreslo me i odlučila sam “nikada više”. Dečko je bio uz mene. Shvatio me i podržavao. No, ja sam pala. Svaki dodir bi me podsjetio na tu nježnost, na taj osjećaj blizine, ljubavi… Nakon godinu i pol prekinuli smo. Ja sam ostavila njega i to zbog istog razloga zbog kojeg sam mu se dala u oprost. U međuvremenu sam prestala ići na ispovijed. Nisam više što imala reći.

Sada imam drugog dečka. Spolno sam aktivna i dalje. Sama po sebi mislim da nemam problema. Da je zapravo i ovo pismo upućeno “samo nekome tko će me saslušati”. Zapravo tražim nekoga tko će mi reći što želim čuti. Ali stvar ide ovako: Kako može biti nešto tako predivno – zabranjeno? U spolnosti (ali ne samo u toj grani VEZE!!!) osjećam nevjerojatnu predanost i blizinu dečka. Znam da je ta intimnost produbila našu vezu. Naravno, ne govorim samo o spolnosti kao glavnom čimbeniku, ali svakako kao jednom od… I isto tako spolnost nije prije svega ostalog. To dođe na kraju. Nakon potpunog upoznavanja razgovorima, šetnjama, smijehom … Imamo jako puno zajedničkih interesa. Poznajemo se već jako dugo i puno smo toga zajedno prošli. Ne osjećam se više “krivom” zbog svoje spolne aktivnosti jer znam kako sve i da odem na ispovijed ona ne bi bilo valjana jer znam da bih se ponovno upustila. A to je jedini “grijeh” na koji sam “navikla”. Zapravo, jedini “grijeh” kojeg se ne želim odreći. Trudim se u svim granama živjeti potpuno predano kršćanstvu, ljubavi do drugih – prijatelja i neprijatelja. Ne psujem, nikada. Mnogi me preziru zbog moje vjere i zbog toga kako je “javno” izlažem, itd. Ništa mi ne smeta, ja idem dalje. I uspijevam. Sretna sam što sam “posebna” u društvu današnjice…

… Kao što znam da neću i da ne želim prestati sa spolnim odnosima, znam i da se ne bih upuštala u spolne odnose s bilo kim. Sad imam tog “drugog” dečka s kojim namjeravam ostati još dugo, dugo jer nam je zaista super skupa u svim pogledima. No, sad pitanje: što ima u svemu tome loše? Čemu zabranjivati?

Zgodno si ti to iskitila. Pravi “Ijubić”. Pitaš što u tom ima loše? Pa, ovako kako si stvar opisala skoro da nema ništa loše. Samo, nisi li ti svoju želju da tako sve izgleda predstavila kao da stvarno izgleda? Znaš… volimo mi sebe mazit, tješit, i sebi stvarati opravdavajuće verzije priče. Pritom se nadamo da će drugi snažnije povjerovati u priču, negoli mi sami u nju vjerujemo. Reci pravo, kad bih ti rekao da mi sve to djeluje uvjerljivo – zar u sebi ne bi pomislila: kakva naivčina. Predbračni ili izvanbračni seks… Ne bih o tome. Grešno je, šareno, rijetko kad bezgrešno. U svakom slučaju, jedino se čvrsta bračna veza može nositi sa svim konzekvencama koje seksualni odnosi za sobom povlače. Bože sačuvaj da bih ti sudio. Tvoja savjest tvoja je stvar. I ako zbilja, unatoč svemu imaš jasnoću i mir u svemu – svaka ti čast.

Od srca te pozdravljam,

p. Luka Rađa

Više o ovoj temi možete pročitati u članku Zašto se spolni odnos prije braka smatra teškim grijehom?

Bitno.net