Liturgijska meditacija za ponedjeljak, 4. lipnja

Isus

Čitanja:

2 Pt 1, 2-7

Sve što je dobro za naš život, darovano nam je. Pomaže li mi to saznanje o dobru u meni da se nekako suprotstavim “pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude”? Postoji li požuda koje se trebam čuvati?

Mk 12, 1-12

Vinograd je biblijski simbol za Božje vlasništvo, koje je predao u ruke ljudima kako bi sretni i sigurni živjeli u zajedništvu s njime. U Novome Zavjetu vinograd je slika Božjega kraljevstva. U ovoj prispodobi najamnici se, zbog pohlepe, nastoje domoći vinograda i uzeti ga njegovome gospodaru, pri čemu ubijaju svakoga tko im stoji na putu. Ne ustručavaju se ni pred gospodarovim sinom (jasna iluzija na Isusa)…

Bog je vlasnik našega planeta zemlje, mi smo kao najamnici odgovorni za dobro planeta i njegovih žitelja. Nažalost, najamnici ove zemlje, bilo to na području gospodarstva, politike, odgoja ili u Crkvi, prečesto su pogazili božanska prava. Izrabljivali su vinograd i svojim su interesima podvrgavali one kojima je vinograd također dan u najam. Čak su i ratove vodili jedni protiv drugih. Ako na taj način promatramo stvari, što bi onda značilo odgovorno djelovati? Koje bi mogle biti posljedice zloporaba? Što “ubijamo” da bismo stekli vlastitu korist? Ostavljamo li Isusa samoga i odlazimo – ili ostajemo s njime i pomažemo mu, brinući da na ovome svijetu vladaju pravda i dobro.

Molitva

Bože neba i zemlje, ti si nas pozvao u život i povjerio nam svoje stvorenje, kako bismo u povezanosti s tobom bili svjesni svoje odgovornosti za zemlju. Daj da se jedni za druge zauzimamo kako braća i sestre, umjesto da se nastojimo okoristiti jedni na račun drugih. To te molimo po Isusu Kristu, koji nas svaki dan pita želimo li ostati s njime. Amen.