Liturgija svete mise ove nam nedjelje donosi preporuku koju sveti Pavao stalno upućuje prvim kršćanima u Filipima: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!” I odmah apostol daje i glavni razlog za ovu duboku radost: “Gospodin je blizu!” To je i razlog adventske radosti, kao i one svakodnevne: Isus nam je jako blizu. I svakim nam je danom sve bliži. Sveti Pavao nam tako daje ključ za razumijevanje izvora naših žalosti: žalosni smo kada nas naši grijesi ili mlakost udaljavaju od Boga.

Gospodin nam uvijek dolazi u radosti, ne u tuzi. Njegova otajstva su sva radosna otajstva; žalosna otajstva smo mi izazvali.

“Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” “Zdravo…”: grčki tekst doslovno kaže “Raduj se…”. Božja blizina razlog je radosti Blažene Djevice. I Ivan Krstitelj, još nerođen, u utrobi Elizabetinoj pokazat će svoju radost zbog blizine Mesije. Anđeo će reći pastirima: “Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se rodio Spasitelj…” Radost je posjedovati Isusa, žalost je izgubiti ga.

Narod je išao za Gospodinom i djeca su mu prilazila (djeca ne prilaze tužnim ljudima), i “sav se narod radovaše zbog svega čime se on proslavio”.

Poslije mračnih dana koji su slijedili iza muke, uskrsli Isus ukazat će se svojim učenicima više puta. Evanđelist će zabilježiti nekoliko puta kako su se apostoli “obradovali vidjevši Gospodina”. Oni nikada ne će zaboraviti te susrete u kojima su njihove duše iskusile neopisivu radost.

Moći ćemo biti radosni ukoliko je Gospodin uistinu prisutan u našem životu, ukoliko ga nismo izgubili, ako se naše oči nisu zamutile mlakošću ili nedostatkom velikodušnosti. Kad se u traženju sreće iskušavaju drugi putovi koji ne vode Bogu, na kraju se nađu nesreća i tuga.

Iskustvo svih onih koji su se, na neki način, obratili drugdje (gdje nema Boga) bilo je uvijek isto: primijetili su da izvan Boga nema prave radosti. Ne može je biti. Susresti Krista, i uvijek ga ponovno pronalaziti, donosi sa sobom duboko i uvijek novo veselje.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]