“I čut će u onaj dan gluhi riječi Knjige; oslobođene mraka i tmine oči će slijepih vidjeti. A siromasi će se opet radovati u Gospodinu, najbjedniji će klicati Svecu Izraelovu.”

Najavljuju proroci novo doba Mesije, puno radosti i čuda. Samo će jedno zatražiti Otkupitelj: vjeru. Bez ove krjeposti kraljevstvo Božje ne će nam doći.

Današnje evanđelje upoznaje nas s dva slijepca koji su tražili Krista, vičući i moleći ga za ozdravljenje: “Smiluj nam se, Sine Davidov!” vikali su mu. Gospodin ih je upitao: “Vjerujete li da mogu to učiniti?” Kada su mu odgovorili da vjeruju, on ih je otpravio izliječivši ih ovim riječima: “Neka vam bude po vašoj vjeri.” Drugom slijepcu, u Jerihonu, također vraća vid govoreći: “’Idi, vjera te tvoja spasila!’ I on odmah progleda i uputi se za njim.” Oca mrtve djevojčice razuvjerava: “Ne boj se! Samo vjeruj i ona će se spasiti!« Malo prije toga izliječio je ženu što je dugo vremena bila bolesna, a koja je očitovala svoju vjeru dodirnuvši tek rub njegove haljine. Isus joj je rekao: “Kćeri, vjera te tvoja spasila. Idi u miru!” “O, ženo! Velika je vjera tvoja!” – reći će jednoj Kanaanki. I odmah zatim: “Neka ti bude kako želiš.”

Nema preprjeka za vjernika. “Sve je moguće onomu koji vjeruje”, kaže Gospodin ocu dječaka opsjednutog nijemim duhom.

Apostoli se povjeravaju Gospodinu u svoj jednostavnosti. Priznaju da je njihova vjera vrlo često nedovoljna pred onim što vide i čuju, i jednoga dana zamole Isusa: “Umnoži nam vjeru!” Gospodin im odvrati: “Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ‘Iščupaj se s korije­nom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.” I mi se osjećamo poput apostola: uzmanjka nam vjera u oskudici sredstava, u poteškoćama apostolata, u nekim događajima koje nam ne uspijeva uvijek promatrati s nadnaravnoga gledišta. Međutim, živimo li pogledom čvrsto uprtim u Boga, ne trebamo se ničega bojati: “Ako je vjera čvrsta, brani cijeli dom”, kaže sv. Ambrozije; brani cijeli naš život. Vjerom možemo postići plodove koji su iznad naših bijednih moći; ništa nam ne će biti nemoguće. “Isus Krist daje uvjet: živjeti od vjere da poslije možemo pomaknuti brda! A toliko toga valja pomaknuti… u cijelome svijetu, ali ponajprije u našim srcima.” Ugledajmo se na apostole i duhom poniznosti, jer poznajemo svoja ograničenja i slabosti, zamolimo Gospodina da nam se smiluje: “Gospodine, umnoži nam vjeru!” kažimo mu u molitvi. Sveta Marijo, zamoli svojega Sina da ojača našu tako često slabu vjeru!

Ovim pouzdanjem iščekujmo Božić i molimo s Crkvom: “Bože, ti vidiš: mi s vjerom očekujemo blagdan rođenja Gospodnjega. Molimo te da nam bude događaj spasenja te ga radosno proslavimo svečanom službom hvale.”

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]