Majka Angelica, popularna američka časna sestra, osnivateljica najveće katoličke televizije u SAD-u, EWTN (Eternal Word Television Network), umrla je na današnji dan prije pet godina.

Majka Angelica bila je jedna od najpoznatijih katoličkih ličnosti u Sjedinjenim Američkim Državama zadnjih nekoliko desetljeća. Ova braniteljica katoličke tradicije i Nauka obratila se u tinejdžerskim godinama nakon što je moleći devetnicu sv. Maloj Tereziji ozdravila od kroničnih bolova u trbuhu. Uskoro je postala časna sestra ušavši u franjevački red klarisa, a u kasnijim je godinama osnovala i dva samostana.

Godine 1977., Majka Angelica započela je s radom na lokalnoj televizijskoj postaji koja je bila podružnica popularne televizijske kuće CBS, gdje je vodila emisije i razgovore o vjeri. Uskoro su njene emisije dospjele i na druge televizije. Jednom prigodom, njena matična TV postaja, WBMG, htjela je prikazati kontroverzan film kojeg je Angelica smatrala “blasfemičnim”.

Kako sama kaže u svojoj biografiji: “Kada sam otkrila da postaja planira emitirati blasfemičan film, suočila sam se s upraviteljem i protestirala. Ignorirao je moju pritužbu pa sam mu rekla kako ću otići drugdje snimati svoje emisije. Odgovorio mi je: ‘Napusti ovu postaju i više te neće biti na televiziji.’ ‘Napravit ću svoju’, odgovorila sam.”

Nova televizijska postaja EWTN započela je s radom iz garaže samostana u kojem su živjele klarise emitiravši ispočetka samo 5 sati dnevno, da bi desetak godina kasnije postala jedna od najvećih religijskih TV postaja na svijetu dostupnu u više od 264 milijuna domova u 144 zemlje svijeta. Mreža je uskoro preuzela i Catholic News Agency te novine National Catholic Register, proširivši svoje medijsko carstvo i na druge platforme.

Bivši nadbiskup Philadelphije Charles Chaput rekao je kako je “Majka Angelica uspjela je napraviti ono što naši biskupi nisu mogli. Osnovala je i upravljala mrežom koja se obraćala običnim katolicima, prepoznavši njihove potrebe i hraneći njihov duh. Imala je i značajnu pomoć, očito, ali to je bio dio njenog genija.”

Jedno od njenih, točnije Božjih ostavština svakako je i činjenica da je Majka Angelica prva žena u svijetu koja je osnovala i vodila televizijsku kuću više od 20 godina. Nakon što je preživjela moždani udar povukla se u samostan te zadnjih 15 godina života provela u kontemplaciji.

Donosimo neke od duhovitih izreka koje su često pogađale srž katoličke vjere i čovjekova srca, a po kojima je Majka Angelica postala poznata:

 1. O obraćenju: Čak i đavao vjeruje da Bog postoji. Vjerovanje mora mijenjati način na koji živimo.
 2. O vjeri: Vjerovati znači biti jednom nogom na zemlji, jednu držati u zraku i pritom imati čudan osjećaj u želucu.
 3. O jasnoći: Ako si Božji sljedbenik, On ti nikada ne pokaže kraj. Uvijek je to hod vjere.
 4. O povjerenju: Ako nisi spreman učiniti ono smiješno, Bog ti neće učiniti ono čudesno.
 5. O pažljivosti: Svatko nosi svoju lešinu na tržnicu, zato budite oprezni.
 6. O ljubavi: Ljubav nije osjećaj. Ljubav je odluka.
 7. O milosrđu: Ne možeš u raj mrzeći. Oprosti sada.
 8. O ljutnji: Sveti bi se Jeronim udario kamenom svaki put kad bi izgubio mirnoću. Ja bih bila mrtva odavno kad bi to činila.
 9. O borbi: Ako imaš križ, nosi ga. Čini te svetim.
 10. O realnosti: Voli te onaj koji ti govori istinu. Oni koji ti govore ono što želiš čuti vole sebe.
 11. O greškama: Svaki trenutak života je kao kad Bog kaže: „Gledaj, znam da si zeznuo prošli put, ali pokušaj opet.“
 12. O ponosu: Jednom kad razmatraš o poniznosti Isusa u euharistiji, kako možeš uopće opravdati svoj ponos?
 13. O patnji: Potrebno je mnogo hrabrosti za izdržati bol cijeli dan.
 14. O neprijateljima: Nemoj govoriti: „Da nije te osobe bio bih svet“. Ne, upravo ta osoba ti omogućuje da budeš svet.
 15. O (ne)ograničavanju Boga: Tvoji planovi, tvoji projekti, tvoji snovi moraju uvijek biti veći od tebe tako da Bog može djelovati.
 16. O ustrajnosti: Vjera ti pomogne da počneš. Nada ti pomaže da ideš dalje. Ljubav te dovede do kraja.
 17. O svetosti: Svetost je predivna borba.
 18. O smrti: Čini mi se da je umiranje ovo: dovršiti sve i moći pogledati natrag na životne borbe i znati da je Bog bio tvoj stalan suputnik.
 19. O služenju: Bog traži ljude koji su kao ptica dodo. Dodo nije svjestan da je nešto nemoguće. Bog koristi dodoa. Ja sam dodo.
 20. O svjetovnom: Bog želi da budeš u svijetu, ali potpuno različit od svijeta toliko da ga možeš promijeniti. Samo naprijed!