Vatikanska policija jučer je zaplijenila dokumente i elektroničke uređaje u uredima Državnog tajništva i Ureda za financijsko informiranje (AIF), nakon dojava o “prošlim financijskim operacijama”, objavila je Sveta Stolica.

U kratkom priopćenju Tiskovni ured je istaknuo kako su dojave stigle tijekom ljeta iz Instituta za religijska djela (Vatikanske banke) i Ureda glavnog revizora, koji je zadužen za računovodstvenu i financijsku kontrolu vatikanskih računa.

Zapljenu su naredili glavni tužitelj vatikanskog suda Gian Piero Milan i njegov pomoćnik Alessandro Diddi koji su prethodno obavijestili čelnike ustanova u kojima je izvršen pretres.

Već gotovo deset godina Vatikan pokušava očistiti svoje financijsko djelovanje pridržavanjem međunarodnih normi protiv pranja novca te reformiranjem svoje banke nakon desetljeća optužbi da je djelovala kao off-shore porezno utočište.

Jedan od ključnih elemenata te borbe bilo je osnivanje jučer pretresenog Ureda za financijsko informiranje sa sjedištem nedaleko od rezidencije Svetog Oca.

Ured je utemeljio papa Benedikt XVI. 30. prosinca 2010. godine, a svoje institucionalne aktivnosti provodi u skladu s novim Statutom, koji je uveo papa Franjo 15. studenoga 2013. godine.

Do sada je Ured za financijske informacije potpisao sporazum o suradnji s partnerima iz 56 zemalja sa svih kontinenata, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Tajvan (Republika Kina), Indiju, kao i mnoge države Europe te Srednje i Južne Amerike.

Ivo Džeba | Bitno.net