Tiskovni ured Svete Stolice 3. travnja objavio je program dvodnevnoga apostolskog putovanja pape Franje u Egipat, 28. i 29. travnja, javlja Radio Vatikan.

Papa će iz Rima, iz zračne luke Fiumicino, krenuti prema međunarodnoj luci u Kairu u petak 28. travnja u 10.45 sati. Nakon dolaska u zračnu luku, svečanost dobrodošlice bit će održana u Predsjedničkoj palači, a poslije će uslijediti kurtoazni posjeti Predsjedniku Republike i velikom imamu Al-Azhara.

Posjet bi trebao predstavljati nastavak u razvijanju dobrih odnosa između Svete Stolice i najvažnijeg sveučilišta islamskog svijeta nakon što je u svibnju prošle godine Veliki imam Al-Azhara, Ahmad Muhammad Al-Tayyib, posjetio Vatikan.

Prvi će govor Papa održati sudionicima međunarodne konferencije o miru. Istoga dana poslijepodne Papa će se susresti s predstavnicima vlasti, te poći u kurtoazni posjet Papi Tawadrosu II., gdje će – kako je predviđeno – održati drugi govor.

Drugi dan Papina boravka u Egiptu započet će svetom misom, a nakon nje Sveti će Otac objedovati s egipatskim biskupima. Za poslijepodne je predviđen molitveni susret s klerom, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima te na kraju oproštajna svečanost. Odlazak pape Franje iz zračne luke u Kairu predviđen je za 17 sati, a dolazak u rimsku zračnu luku Ciampino u 20.30 sati.

Vjeruje se kako će pohod Svetog Oca Egiptu biti veliko olakšanje za tamošnje koptske kršćane koji čine 9% stanovništva te države. Naime već nekoliko godina egipatski kršćani žrtve su terorističkih napada, otmica i ubijanja, a njihove crkve se oskvrnjuju. Tako je u prosincu 2016. godine, za vrijeme nedjeljne mise u koptskoj katedrali u Kairu, u samoubilačkom napadu ubijeno 27, a ozlijeđeno najmanje 50 kršćana. Također pripadnici ISIL-a nedavno su započeli napade na kršćane koji žive na Sinajskom poluotoku, zbog čega se sve veći broj njih iseljava.

“Džihadisti žele potjerati kršćane sa Sinajskog poluotoka i pretvoriti ga u svoje uporište jer gube položaje u Siriji i u Iraku, stoga traže utočište na Sinaju kako bi mogli nastaviti oružanu borbu”, poručio je nedavno pater Samir Khalil Samir, Egipćanin i profesor islamistike na Papinskom istočnom institutu u Rimu.

Iako je zbog ubojstva sedam tamošnjih kršćana već nekoliko stotina koptskih obitelji iselilo sa Sinaja, koptski Papa Tawadros II. poručio je kako se radi o privremenoj mjeri te kako će se izbjeglice uskoro moći sigurno vratiti svojim kućama.

Prvi papa koji je posjetio Egipat bio je sveti Ivan Pavao II. i to 2000. godine.

Tino Krvavica | Bitno.net