Pričest luterana, Papa i luterani

Prije otprilike tjedan dana katolički mediji raspisali su se o ‘incidentu’ koji se dogodio u bazilici sv. Petra, kada je skupina finskih luterana, predvođena njihovim biskupom, pričešćena za vrijeme služenja katoličke mise.

Predstavnici Finske luteranske crkve, koji su u Rimu boravili u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana i proslave blagdana sv. Henrika, prisustvovali su svetoj misi te tijekom pričesti prišli svećeniku i zatražili blagoslov, držeći pritom desnu ruku na lijevom ramenu, čin koji predstavlja znak nemogućnosti primanja pričesti.

Međutim, svećenik-pričestitelj, inzistirao je da im pruži pričest te je cijela delegacija primila Tijelo Kristovo vrativši se u svoje klupe. Incident je postao poznat tek povratkom delegacije u Finsku, kada je za njihovu novinsku agenciju Kotimaa, biskup Samuel Salmi od Oulua dao izjavu o spomenutom događaju pritom se referirajući na “novi mentalni sklop” pape Franje tj. njegovu želju za većim jedinstvom između različitih denominacija. Međutim naglasio je kako Papa nije bio prisutan na misi.

Uskoro je Katolička Crkva u Finskoj, točnije direktor njena Katoličkog informativnog centra, Marko Tervaportti, objavila demantij u kojem piše kako se “Euharistija u Katoličkoj Crkvi nije promijenila”.

“Samo članovi Katoličke Crkve u stanju milosti mogu primiti katolički sakrament Euharistije ilitiga Svetu pričest”, piše u tekstu. “Postoje neke vrlo specifične iznimke kod tog pravila, ali bez obzira na to, kako bi primila Euharistiju, osoba mora prihvatiti katoličku doktrinu vezanu uz sakrament te mora biti sposobna primiti ga (npr. živjeti u zajednici koja nije katolički sakramentalni brak, predstavlja zapreku).”

U demantiju je također pojašnjen i običaj stavljanja desne ruke na lijevo rame, čime se daje znak kako osoba nije sposobna primiti pričest, pritom autor teksta zaključuje kako taj običaj “nije naširoko poznat”: “Međutim ako je pričest ponuđena, onda je to zbog neukosti svećenika, te se može pristojno odbiti.” Istaknuto je pritom kako se, u slučaju da dođe do promjene pričesne discipline, to neće dogoditi “na terenu” već promjenom crkvenog zakona.

Također kritiziran je i luteranski biskup Salmi te njegova izjava kako je Vatikan razvio “novi ekumenski stav”. Autor demantija piše kako je to pogrešno zaključivati na temelju nečije pogreške pri dijeljenju pričesti. Pritom argumentira i kako “novi mentalni sklop” pape Franje ne predstavlja promjenu Nauka, već je znak katolicima da pažljivije preispituju svoju savjest kako bi lakše odredili jesu li sposobni primiti pričest.

Podsjećamo, Sveti Otac Franjo je, prilikom posjeta luteranskoj zajednici u Rimu, na pitanje jedne luteranke udane za katolika o zajedničkom pričešćivanju, izjavio kako on nikada ne bi dao dopuštenje za to jer to nije u njegovoj kompetenciji, nadodavši: “Razgovarajte s Gospodinom i idite naprijed, ne usuđujem se reći više.”

Mnogi su to protumačili kao znak da papa Franjo mijenja euharistijsku disciplinu, međutim kardinal Gerhard Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, poručio je kako su Papine riječi krivo protumačene, naglasivši kako nema promjene discipline vezano uz pričest.

Tino Krvavica | Bitno.net