Kardinal Carlo Caffarra, jedan od četvorice kardinala koji su papi Franji podastrli sad već poznate “dubie” o apostolskoj pobudnici “Amoris laetitia”, preminuo je u srijedu 6. rujna.

Kako je objavila Bolonjska nadbiskupija, u kojoj je pokojni kardinal služio kao nadbiskup od 2004. do 2015., Caffara se u 79. godini života “vratio Gospodinu, kojemu je vjerno služio čitav svoj život u bezrezervnoj ljubavi, velikodušnosti i inteligenciji”. Zbor kardinala s njegovim preminućem broji 221 člana, od kojih je 120 mlađe od 80 godina i koji stoga mogu glasovati na konklavama.

Nakon smrti kardinala Joachima Meisnera, Caffarra je drugi od kardinala potpisnika dubie koji je preminuo u posljednja dva mjeseca. Kardinal Caffara je i jedan od autora u knjizi “Ostati u Kristovoj istini” o ženidbi i pričesti u Katoličkoj Crkvi. Osobe koje su ga poznavale nazvale su ga “lavom pravovjerja” i “jednim od najboljih teologa našega vremena”.

U lipnju je otkriveno kako su četiri kardinala – među njima i Caffarra – zatražili audijenciju kod Pape jer su bili zabrinuti doktrinalnom konfuzijom oko pričesti za razvedene, međutim ni na poslane “dubie”, ni molbu za audijencijom još nisu dobili odgovor.

Rođen 1938. i zaređen 1961., Carlo Caffarra služio je kao župni vikar i predavao moralnu teologiju u Fidenzi te medicinsku etiku u Rimu. Pavao VI. imenovao ga je članom međunarodne teološke komisije, a 1981. Ivan Pavao II. ga je imenovao predsjednikom Papinskog instituta za studij braka i obitelji. Za biskupa je zaređen 1995., a kardinalom ga je imenovao Benedikt XVI. 2006. godine. Pod papom Franjom je sudjelovao na izvanrednoj i redovitoj Sinodi o obitelji.

Fatimska vidjelica sestra Lucija je pokojnome kardinalu u osobnoj korespondenciji napisala da će “posljednja bitka između Gospodina i Sotonina kraljevstva biti o braku i obitelji” te poručila da se ne boji jer će “svatko tko se zalaže za svetost braka i obitelji uvijek biti osporavan i izložen protivljenju na sve načine”, dodajući međutim da je “Gospa već zgazila [Sotoninu] glavu”.

Hrvoje Juko SJ | Bitno.net