Kardinal Joachim Meisner, umirovljeni nadbiskup njemačkog grada Kölna i jedan od najutjecajnijih prelata u toj zemlji, preminuo je danas u svojoj 83. godini, izvijestile su agencije.

Kardinal je služio kao nadbiskup jedne od najvećih europskih dijeceza čak 25 godina, a u posljednje se vrijeme njegovo ime pojavljivalo u javnosti jer je bio jedan od četvorice potpisnika “dubie”, odnosno pet pitanja koja su upućena papi Franji u svezi s njegovom pobudnicom Amoris Laetitia. U njemačkim medijima bio je percipiran kao “konzervativni” kardinal, i to zbog toga što je bio nepokolebljiv u obrani katoličkog nauka pred liberalizacijom društva i morala. Bio je jedan od najbližih suradnika sv. Ivana Pavla II. u vrijeme njegova pontifikata.

Meisner je rođen 1933. u gradu Wrocławu koji je tada bio dijelom Njemačke, a danas je na teritoriju Poljske. Mladost je proveo u tadašnjem DDR-u, a nakon završenog studija bankarstva osjetio je duhovni poziv i ulazi u sjemenište. Bio je pomoćni biskup grada Efruta, a potom je, 1980. postao biskup zapadnog dijela Berlina. Tijekom svoje službe oštro je kritizirao istočnonjemački režim te je tako na okupljanju njemačkih katolika u Dresdenu 1987. rekao kako je “jedina zvijezda koju katolici trebaju slijediti ona Betlehemska”.

Nadbiskupom Kölna postao je 1989., a tijekom svoje službe njegov je glas postao istaknut u društvenim i političkim zbivanjima u novoujedinjenoj Njemačkoj.

Bio je posebno angažiran u obrani života od začeća i prirodne smrti. Naglašavao je povratak sakramentima i molitvi te je o svom narodu govorio kao o onima “koji trenutačno previše raspravljaju, a premalo se mole”.

Poznata je njegova kritika na račun njemačke Kršćanske socijalne unije kojoj je te 2002., u vrijeme predsjednika Edmunda Stoibera, predložio da izbaci pridjev “kršćanski” iz imena svoje stranke zbog nekih spornih odluka povezanih s obiteljskom politikom.

Osim s papom sv. Ivanom Pavlom II. bio je jako povezan i s Benediktom XVI., s kojim je dijelio čvrsta stajališta o smjeru u kojem bi se Katolička Crkva trebala kretati u XXI. stoljeću.

“Zovu me konzervativcem. U redu, ali samo u onom smislu u kojem konzervativizam znači obranu vjere”, poznata je njegova izjava.

Goran Andrijanić | Bitno.net