Ostati u Kristovoj istini - za web2

Knjiga “Ostati u Kristovoj istini”, čiji je prijevod upravo objavila nakladnička kuća Verbum, bavi se vrlo aktualnom temom koja je bila i u središtu nedavno završene Biskupske sinode. U ovoj knjizi pet kardinala Katoličke Crkve i četiri druga stručnjaka pozabavili su se naravlju i značenjem braka te time kako u Crkvi uskladiti vjernost nauku i milosrđe u pastoralnoj praksi prema rastavljenima i civilno ponovno vjenčanima. Priloge su napisali kardinali Walter Brandmüller, Raymond Burke, Carlo Caffarra, Velasio De Paolis, CS, i Gerhard Müller te stručnjaci Robert Dodaro, OSA, Paul Mankowski, SJ, John M. Rist i nadbiskup Cyril Vasiľ.

Autori donose svoje bogatstvo znanja i stručnosti kako bi odgovorili na pitanja koja zanimaju najširi krug vjernika: Koji je izvorni Božji plan za brak? Gdje je u Bibliji temelj za nerazrješivost ženidbe? Mogu li rastavljeni primati pričest? Što je to postupak za proglašenje ništavosti ženidbe i koji su temelji za pokretanje takvoga postupka? Mogu li rastavljeni i ponovno civilno vjenčani sudjelovati u životu Crkve?  Je li moguće da Crkva prihvati “milosrdno rješenje” Pravoslavne Crkve, koja u nekim slučajevima dozvoljava sklapanje drugoga braka? Pitaju se također bi li odustajanje od nerazrješivosti ženidbe dokinulo poteškoće s kojima se kršćani suočavaju u suvremenomu svijetu te istražuju postoji li u Bibliji i u nauku crkvenih otaca neka vrsta “tolerancije” civilnih brakova sklopljenih nakon rastave.

Nakon završetka Biskupske sinode, ova knjiga postaje još potrebnija jer iznošenjem nepromjenjivog crkvenog nauka pruža nužno potreban temelj za pojedinačno razlučivanje u konkretnim situacijama, o čemu govori završni dokument Sinode. Poseban značaj knjizi daje i činjenica da je jedan od njezinih autora kard. Gerhard Müller – predstojnik Kongregacije za nauk vjere, ključnog vatikanskog dikasterija za pitanje crkvenog nauka, koji u ovoj knjizi u poglavlju naslovljenom “Nerazrješivost ženidbe i rasprava o civilno ponovo vjenčanim i sakramentima” izravno obrađuje temu koja izaziva najviše rasprava.

Knjiga “Ostati u Kristovoj istini” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a možete je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

Verbum.hr | Bitno.net