Djela milosrđa su u srcu naše vjere u Boga – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u kapeli Doma sv. Marta – prvoj nakon božićne stanke. Osvrćući se na prvu poslanicu sv. Ivana apostola, napomenuo je kako se treba čuvati svjetovnosti i duhova koji udaljuju od Boga.

„Ostati u Bogu“ misao je sv. Ivana oko koje je Papa razvio svoju propovijed. Ostati u Bogu je stil kršćanskoga života. Kršćanin je onaj tko u njemu ostaje, tko ima Duha Svetoga i dopušta mu da ga on vodi. Međutim, apostol Ivan istovremeno upozorava da ne vjerujemo svakom duhu. Potrebno je provjeravati duhove, kako bi se utvrdilo dolaze li doista od Boga. To je pravilo za svakodnevni život kojem nas Ivan poučava – napomenuo je Sveti Otac.

Što pak znači “provjeravati duhove”? Ne radi se – kako je rekao Papa – o „sablastima“, nego o ispitivanju toga što se događa u vlastitom srcu, koji su korijeni onoga što osjećam; razabiranje odakle to dolazi. To – objasnio je – znači provjeravati dolazi li ono što osjećam od Boga ili od Antikrista.

Svjetovnost je duh koji nas udaljuje od Božjega duha. Božji duh čini da ostajemo u Gospodinu. Koji je međutim kriteriji za dobro razlučivanje onoga što se događa u duši? Na to je pitanje papa Franjo odgovorio s apostolom Ivanom, koji navodi samo jedan kriterij: „Svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je. A nijedan duh koji ne ispovijeda takva Isusa, nije od Boga“.

Kriteriji je stoga utjelovljenje – zaključio je Papa, objašnjavajući: Mogu osjećati mnoštvo dobrih stvari, imati dobre ideje, ali ako me to ne vodi utjelovljenom Bogu, ako me ne vodi bližnjemu, onda to nije od Boga. Zbog toga sv. Ivan započinje današnji odlomak riječima: “Ovo je zapovijed Božja: da vjerujemo u ime Sina njegova Isusa Krista i da ljubimo jedni druge“.

Možemo imati mnoštvo pastoralnih planova, smišljati nove metode kako se približiti ljudima, ali ako nismo na putu utjelovljenoga Boga, Božjega Sina koji je postao čovjekom kako bi išao uz nas, onda nismo na putu dobroga duha, nego Antikrista, svjetovnosti, duha svijeta – upozorio je Sveti Otac.

Postoje mnogi ljudi koji se čine duhovnima, ali koji ne govore o djelima milosrđa. Zašto? Zato što djela milosrđa konkretiziraju naše vjerovanje da se Sin Božji utjelovio. Zašto? – upitao je opet Papa i odgovorio: Zato što je svaki naš brat Kristovo tijelo. Bog se utjelovio kako bi se poistovjetio s nama. Što naša braća trpe, trpi Krist – ustvrdio papa Franjo.

Ne vjerujte svakome duhu, budite pažljivi – ponovio je Papa – ispitujte duhove kako biste vidjeli dolaze li doista od Boga. Naglasio je da je služenje bližnjem u potrebi znak da slijedimo dobroga duha, to jest da smo na putu Božje Riječi koja je postala tijelom. Molimo danas Gospodina – rekao je na koncu papa Franjo – za milost da dobro razumijemo što se događa u našim srcima; radi li se o pokretima Božjega duha koji nas vodi služenju drugima ili se radi o svjetovnome duhu, koji nas usmjerava na same sebe, na vlastite zatvorenosti i egoizme.

Radio Vatikan | Bitno.net