Papa nas je malo iznenadio; osim toga, u Vatikanu je 11. veljače blagdan, pa smo se u vrlo kratkom vremenu morali organizirati za ovu vrlo važnu situaciju – tim je riječima pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, započeo briefing na kojemu je dao neke informacije o najavljenom odreknuću pape Benedikta XVI. od papinske službe. Podsjetivši nazočne novinare na održani redovni javni Konzistorij o nekim postupcima za proglašenje svetima, pater je Lombardi napomenuo da su u takvoj prigodi pozvani svi kardinali koji se nalaze u Rimu i koji mogu sudjelovati, te je stoga bio nazočan veliki broj kardinala. Papa je izabrao tu vrlo značajnu prigodu kako bi dao posebno važnu vijest.

Papa kaže da je više puta pred Bogom ispitao svoju savjest – istaknuo je pater Lombardi – Eto stoga osobne, duboke odluke, donesene u ozračju molitve pred Gospodinom od kojega je primio poslanje koje obavlja. I došao je do uvjerenja da zbog poodmakle dobi njegove snage više nisu prikladne za obavljanje Petrove službe na odgovarajući način. To je glavni razlog njegove odluke – ispit savjesti o njegovoj snazi u odnosu na službu, na zadaću koju ima obnašati. Potom je rekao da je svjestan da se ta služba, zbog svoje duhovne biti, ima obavljati, ne samo djelima i riječima, nego ništa manje i trpeći i moleći; tu je stoga i vrijednost trpljenja i molitve u toj službi – napomenuo je pater Lombardi.

Među obrazloženjima Papine ostavke, kako se primjećuje iz njegovih riječi – dodao je pater Lombardi – jesu prilike u današnjem svijetu koje su u odnosu na prošlost posebno zahtjevne zbog brzine i brojnosti događaja i problema koji se pojavljuju, te stoga, recimo, i potreba možda veće jakosti nego prije. Jakosti za koju Papa kaže da je posljednjih mjeseci kod njega oslabila.

Znakovita je rečenica: ‘Svjestan toga čina, u potpunoj slobodi, izjavljujem da odustajem od službe Rimskoga biskupa, nasljednika svetoga Petra’ – rekao je potom pater Lombardi. Ta je izjava, recimo formalna, s pravnoga stajališta važna. U Zakoniku Kanonskoga prava, u 2. članku 332. kanona stoji: „Ako se dogodi da se rimski prvosvećenik odrekne svoje službe, za valjanost se traži da odreknuće bude slobodno i da se očituje prema propisima, a ne traži se da ga tko prihvati.“ Dvije su bitne točke, dakle, sloboda i dužno očitovanje – napomenuo je pater Lombardi te dodao – Sloboda i javno očitovanje, upravo kao što je javni Konzistorij, na kojemu je Papa izrazio svoju volju.

Papa će Benedikt XVI. i dalje obavljati svoje dužnosti i ostati u službi do 28. veljače u 20 sati. Od tog trenutka započinje sedisvakancija, koja je s pravnoga i kanonskoga stajališta uređena tekstovima koji se odnose na sedisvakanciju u Zakoniku kanonskoga prava i Apostolskoj konstituciji Ivana Pavla II. ‘Universi dominici gregis’, o upražnjenosti apostolske stolice.

Papina je izjava dosljedna onomu što je Papa rekao u knjizi-intervjuu „Svjetlo svijeta“ Petera Seewalda, u kojoj su dva točno određena pitanja koja se odnose na mogućnost njegove ostavke – objasnio je pater Lombardi. Seewald je u prvom pitanju upitao opterećuju li teške prilike njegovo papinstvo i je li Papa kad mislio na to da odstupi. Odgovor je bio: ‘Kada je opasnost velika ne može se pobjeći, evo zašto sada sigurno nije trenutak za ostavku’ (pitanje se odnosilo na problem zlostavljanja i slično). ‘Upravo u trenutcima kao što je ovaj potrebno je izdržati i nadvladati teško stanje. To je moje mišljenje.

Može se dati ostavku u trenutku smirenosti, ili kada se jednostavno više ne može izdržati, ali ne može se pobjeći u trenutku opasnosti i reći ‘neka se drugi pobrine’.’ Tu je, dakle, Papa rekao da teškoće za njega nisu razlog za ostavku, štoviše, za njegovu ostavku. Drugo Seewaldovo pitanje: ‘Znači moguće je stanje u kojemu mislite da je primjereno da Papa dade ostavku?’. Papin je odgovor bio: ‘Da, kada papa postane jasno svjestan da nije više tjelesno, umno i duhovno u stanju obavljati povjerenu mu dužnost, ima pravo, a u nekim slučajevima i dužnost, odstupiti.’

Kada započne sedisvakancija – rekao je potom pater Lombardi – papa bi se Benedikt XVI. trebao preseliti najprije u Castel Gandolfo, a poslije, kada budu završeni radovi, tamo gdje je bio samostan klauzurnih redovnica na Vatikanskom brežuljku. Osobno – rekao je pater Lombardi – vijest o Papinoj ostavci primio sam s velikim divljenjem zbog velike hrabrosti, slobode duha i snažne svijesti o odgovornosti za svoju službu. Papa nam je Benedikt XVI. dao veliko svjedočanstvo duhovne slobode, i snažne svijesti o problemima u vodstvu Crkve u današnjem svijetu – dodao je pater Lombardi. (rv/bitno.net)