Sveti Otac se prisjetio kako je poglavarica na odlasku, s. Nunzia De Gori, kada je zatražila audijenciju s njim, primijetila kako se njihov kapitul podudara s početkom sinode. „Bit ćemo u zajedništvu s cijelom Crkvom i s Vama“, poručila je tada. Papa je sestrama najprije zahvalio na molitvama kojima prate sinodski hod te istaknuo kako je rast Crkve u sinodalnosti snažan poticaj i za institucije osoba posvećenoga života. Vi redovnice, nezamjenjiva ste prisutnost u ovoj velikoj putujućoj zajednici koja je Crkva, rekao je Papa. Prizvao je u sjećanje sliku Isusa koji s učenicima putuje, a među njima su bile i mnoge žene. Volim pomisliti kako ste vi redovnice nastavak te ženske prisutnosti koja je hodala s Isusom i dvanaestoricom, dijeleći poslanje i dajući osobiti doprinos, istaknuo je Sveti Otac.

A vi, sestre kršćanske ljubavi, na koji način konkretnije sudjelujete na ovome putu? Koji je vaš osobiti doprinos? Pitanja su to koje je Papa postavio prisutnim redovnicama, ističući kako nema gotovih, unaprijed određenih odgovora, međutim da se iz teme njihova kapitula mogu pronaći odgovori. Tema glasi „Krenuti iznova iz Betanije uz Martinu brigu i Marijino slušanje“.

Ističući prisutnost tih dviju žena, učenica koje su imale vrlo važno mjesto u životu Isusa i dvanaestorice, Papa je kazao kako to potvrđuje njihovu živu prisutnost u Crkvi – najprije kao žene i krštenice, odnosno kao Isusove učenice, sudjelujući u zajedništvu i poslanju. Nikada ne smijemo zaboraviti temelj: krštenje. Ovo je korijen svega, naglasio je Papa. Polazeći od toga korijena, Bog je učinio da u vama raste biljka posvećenog života, prema karizmi osnivačice Družbe svete Ivane Antide, kazao je Sveti Otac.

Ipak, tema kapitula govori i više od toga, riječima „briga“ i „slušanje“. Siguran sam da ćete, ako doista uspijete brinuti i slušati, po uzoru na svete sestre Martu i Mariju iz Betanije, nastaviti davati svoj dragocjeni doprinos na putovanju cjelokupne Crkve. Konkretno, u brizi i slušanju siromašnih. Na ovom ste području stručne, rekao je Sveti Otac. Ne samo riječima, već djelima, dodao je, prisjetivši se kako je u povijesti toliko njihovih sestara dalo život za brigu i osluškivanje starijih, bolesnih i marginaliziranih, u blizini s najmlađima, najmanjima, s Božjom nježnošću i suosjećanjem. To gradi Crkvu, istaknuo je Papa, te ju potiče da hodi putem Krista koji je put milosrđa. Na tome vam od srca hvala, rekao je sestrama papa Franjo.