U povodu 200. obljetnice rođenja prvog korejskog katoličkog svećenika i mučenika Sv. Andrewa Kima Taegona Sveti Otac je, 21. kolovoza, uputio poruku korejskim katolicima koji žive u Rimu.

Rimski biskup u svojoj poruci, između ostaloga, navodi da Sv. Andrewa Kima smatra „uzornim svjedokom katoličke vjere koju je herojski branio u teškim vremenima progona i patnje, kao neumorni apostol evangelizacije“.

Inače, korejski nadbiskup i pročelnik Kongregacije za kler mons. Lazzaro You Heung-sik slavio je 21. kolovoza misu u Rimu u bazilici svetog Petra za korejske katolike koji žive u Rimu, izvijestio je Vatican News.

Sv. Andrew Kim Taegon rodio se 21. kolovoza 1821., a junački braneći svoju vjeru mučenički je stradao 16. rujna 1846. u 25. godini života. Ovaj prvi korejski svećenik bio je jedan među 103 korejska mučenika, uključujući 15 žena, koje je Sv. Ivan Pavao II. proglasio svetima u Seulu 6. svibnja 1984.

Proslava 200. obljetnice rođenja Sv. Andrewa Kima dio je jubilarne godine koju Katolička Crkva u Koreji obilježava od 29. studenoga 2020. do 27. studenoga 2021.

Geslo jubileja je “Jesi li katolički vjernik?”, u skladu s pitanjem koje su Sv. Andrewu Kimu postavljali njegovi progonitelji. Njegov odgovor to pitanje uvijek je bio: „Da, ja sam katolik“ i to ga je dovelo do pogubljenja za vrijeme okrutnog progona katolika u vrijeme dinastije Joseon.