Prva je: Obitelj koja moli, kazao je Papa Franjo. Evanđelje nam danas očituje dva načina molitve, jedan lažni – onaj farizejev – i drugi vjerodostojan način – onaj carinikov. Farizej utjelovljuje stav i ponašanje koje Bogu, za njegova dobročinstva i njegovo milosrđe, ne iskazuje zahvalnost, nego prije svega jedno zadovoljstvo samim sobom. Farizej se osjeća pravednim, na svom mjestu te druge sudi s visoka, sa svoga pijedestala. Suprotno tome, carinik, ne umnaža riječi. Njegova je molitva ponizna, trijezna, prožeta sviješću o vlastitoj nedostojnosti, o vlastitoj bijedi: ovaj čovjek sebi priznaje potrebu za Božjim oproštenjem.

Molitva ovoga carinika jest molitva siromaha i molitva draga Bogu, koja – kako veli Prvo čitanje – prodire u nebesa (Sir 35,20), dok je ona farizejeva opterećena taštinom. U tom smislu, htio bih vas pitati, drage obitelji: molite li koji put kao obitelj. Poneki da, to znam; no, mnogi me pitaju: kako se moli? Molitva je osobna stvar, a isto tako nikad ne nalazimo jedan prikladan trenutak mira… Da, istina je, ali je to i pitanje poniznosti; pitanje priznavanja svoje potrebe za Bogom, kao što je činio i carinik! A za to je potrebna jednostavnost! Moliti zajedno Oče naš, oko stola se može. Moliti zajednički Krunicu, u obitelji, veoma je lijepo i daje toliko snage! I moliti jedni za druge! – kazao je Sveti Otac te nastavio:
Drugo nam čitanje predlaže jedan drugi vidik: obitelj koja čuva vjeru. Apostol Pavao, na zalazu svog života, pravi jednu rekapitulaciju svega svoga djelovanja: Vjeru sačuvao (2 Tim 4,7). Ma kako ju je sačuvao? – upitao je Papa – je li je pohranio u neki sef? – Ne, niti ju je zakopao u zemlju, poput lijenog sluge. Pavao svoj život uspoređuje s bojem i s utrkom. Sačuvao je vjeru jer se nije ograničio na to da je brani, nego ju je naviještao, ukorijenio i pronio daleko. Odlučno se suprotstavio onima koji su je htjeli sačuvati i „balzamirati“ Kristovu poruku unutar granica Palestine. Stoga je činio hrabre izbore, odlazi u neprijateljski raspoloženu sredinu, dopro je do onih koji su daleko iz različitih kultura, govorio je slobodno i bez straha. Pavao je vjeru sačuvao, onakvom kavu je i primio; kakva mu bijaše darovana, hrleći na periferije ne vodeći računa o tome da se opravda ili brani pred napadima.

I ovdje se možemo zapitati: kako mi čuvamo svoju vjeru? Držimo li je samo za sebe i unutar svoje obitelji, kao neko privatno dobro ili je znamo dijeliti i prenositi svjedočanstvom, prihvaćanjem i otvorenošću prema drugima. Svi znamo da obitelji, na poseban način one mlade – kazao je Papa – žive u trci i užurbanosti; ali pomislite li katkad da ta trka može biti i trka vjere? Kršćanske su obitelji, misionarske obitelji, u svakodnevnom životu, čineći to u sve dane, začinjajući sve solju i kvascem vjere – kazao je Sveti Otac.

Treći vidik – nastavio je Papa – izvlačimo iz Božje riječi: Obitelj koja živi radost. U psalmu piše, Nek’ čuju ponizni i nek’ se raduju (Ps 34,3). Čitav je psalam zapravo himan upućen Gospodinu kao izvoru radosti i mira. No, koji je razlog takve radosti? – Ovaj: Gospodin je blizu, čuje vapaj malenih i oslobađa ih od zla. Pavao također piše: Budite radosni… Gospodin je blizu (Fil 4, 4–5)!

Drage obitelji, to vi dobro znate: istinska radost u obitelji nije nešto površno, niti dolazi od materijalnih stvari niti od ugodnih okolnosti. Istinska radost dolazi iz dubokog sklada među osobama, što svi osjećaju u srcu, što daje da u srcu osjetimo ljepotu onoga biti zajedno, biti potpora jedni drugima na životnom putu. Ali u temelju ovog osjećaja duboke radosti, Božja je prisutnost u obitelji; njegova ljubav koja prihvaća; koja je milosrdna; koja svakoga poštuje. Jedino Bog umije uspostaviti sklad među razlikama. Ako Božja ljubav nedostaje, onda i obitelj gubi sklad te prevagne individualizam čime se gasi radost. Ako pak obitelj živi radost vjere te je spontano priopćuje, biva sol zemlje i svjetlo svijeta; i kvasac je društva.Drage obitelji, živite uvijek s vjerom i jednostavnošću, poput Svete Nazaretske Obitelji. Radost i mir Gospodnji bili uvijek s vama – kazao je Sveti Otac zaključujući svoju propovijed.

Papa povjerio obitelji majčinskoj zaštiti Marije, Kraljice obitelji

Sveti je Otac pozdravio sve hodočasnike, „posebice vas, drage obitelji, došle iz mnogih država. Od srca vam zahvaljujem! Srdačno pozdravljam biskupe i vjernike iz Ekvatorijalne Gvineje, koji su došli ovamo povodom ratifikacije Ugovora sa Svetom Stolicom – kazao je Papa dodajući:
Neka Bezgrješna Djevica štiti vaš voljeni narod i isprosi vam da napredujete na putu sloge i pravednosti. Sada zajedno izmolimo Anđeo Gospodnji. Ovom molitvom zazovimo majčinsku zaštitu Marije, naše Majke, za obitelji cijeloga svijeta, posebice za one koje su u većim teškoćama. Marijo, Kraljice obitelji, moli za nas! Molimo zajedno: Marijo, Kraljice obitelji, moli za nas! – molio je Papa, a hodočasnici su jednoglasno ponovili njegov zaziv.

Molitva Svetoga Oca za obitelji

Na završetku liturgijskog slavlja, prije molitve Anđeo Gospodnji, papa je Franjo pred slikom Svete Obitelji molio za sve obitelji:

Isuse, Marijo i Josipe, Sveta Nazaretska Obitelji, s divljenjem i pouzdanjem tebi danas upravljamo pogled;

U vama kontempliramo ljepotu zajedništva u istinskoj ljubavi; vama povjeravamo sve svoje obitelji, da se u njima obnove divote milosti.

Sveta Nazaretska Obitelji, privlačiva školo Evanđelja; nauči nas oponašati tvoje kreposti, mudrom duhovnom stegom podari nam bistar pogled da u svakodnevnim životnim zbiljama znamo prepoznati djelo Providnosti.

Sveta Nazaretska Obitelji, vjerna čuvarice otajstva spasenja, preporodi u nama vrjednovanje tišine, daj da naše obitelji postanu cenakuli molitve i pretvori ih u male kućne Crkve; obnovi želju za svetošću, podrži plemeniti trud rada, odgoja, slušanja, uzajamnog razumijevanja i praštanja.

Sveta Nazaretska Obitelji, u našem društvu razbudi svijest o svetosti i nepovrjedivosti obitelji, neprocjenjivoga i nezamjenjivoga dobra;

Učini da svaka obitelj bude gostoljubivo boravište dobrote i mira za djecu i za starije osobe, za bolesne i osamljene, za siromašne i potrebite.

Isuse, Marijo i Josipe, vama se pouzdano obraćamo, vama se radosno povjeravamo. 

Radio Vatikan