papa franjo pedofilija

U odnosu na seksualno zlostavljanje maloljetnika, u Crkvi vlada ‘nulta tolerancija’ – istaknuo je papa Franjo primivši 21. rujna u audijenciju članove Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, u prigodi početka njihove opće skupštine.

U improviziranom govoru Papa je kazao da je Crkva kasno postala svjesna tog problema, a kada se kasno uoči problem, kasno dolaze i sredstva za njegovo rješavanje. Ali, Gospodin je potaknuo proročke ljude u Crkvi – napomenuo je Papa – kako bi problem isplivao na površinu i kako bi ga se moglo vidjeti u lice.

Na Kongregaciji za nauk vjere, koji se bavi problemom zlostavljanja, nalaze se slučajevi čije rješavanje ne napreduje – napomenuo je Sveti Otac te dodao – zbog toga se nastoji uzeti više ljudi koji bi mogli proučiti dosjee. Ako postoje dokazi o zlostavljanju, to je dovoljno da se žalba ne prihvati – istaknuo je Papa te objasnio – Ne zbog nesklonosti, nego jednostavno zato što je osoba koja počini takav zločin bolesna; ako se pokaje i ako joj se oprosti, nakon dvije godine opet padne u isti grijeh. Zbog toga je papa Franjo odlučno kazao: Nikada neću potpisati pomilovanje.

U napisanom govoru koji nije izgovorio nego predao nazočnima na početku audijencije, papa Franjo je zahvalio povjerenstvu za rad tijekom trogodišnjega mandata. Izražavajući žalost i sramotu zbog takvih djelâ, Papa je istodobno učvrstio vjeru u to poslanje posvećeno najslabijima. Osjetili smo poziv za koji smo sigurni da dolazi izravno od našega Gospodina Isusa Krista – preuzeti poslanje Evanđelja u zaštiti svih maloljetnika i ranjivih odraslih osoba.

Poslušavši svjedočanstva onih koji su proživjeli takvo nasilje, i budući da je seksualno zlostavljanje grijeh protivan i u suprotnosti s onim što poučavaju Krist i Crkva, papa Franjo je ponovno istaknuo zauzimanje Crkve u primjeni jačih mjera prema onima koji zlostavljaju djecu Božju.

Ohrabruje spoznaja o tomu koliko je biskupskih konferencijâ i konferencijâ vrhovnih poglavarâ zatražilo od vas savjet – dodao je Papa te posebno istaknuo koliko je suradnja s povjerenstvom dragocjena posebice za siromašnije Crkve. Cilj je nastavak suradnje sa Zborom za nauk vjere i sa Zborom za evangelizaciju naroda, kako bi se ta praksa inkulturirala u Crkvama u svijetu – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je, osim toga, izrazio zadovoljstvo zbog odgojnih programâ koje su predstavili kardinal O’Malley i Marie Collins, koji predlažu sredstva koja će – prema Papinim riječima – omogućiti biskupijama, redovničkim zajednicama i katoličkim ustanovama da u tom radu usvoje i primjene djelotvornije strategije. Na kraju, prije nego što je sve povjerio Djevici Mariji, Papa je izrazio pouzdanje i potpuno uvjerenje da će povjerenstvo i dalje biti mjesto na kojemu će se sa zanimanjem slušati glasovi žrtava, osoba koje su proživjele takvo zlostavljanje. Jer – kako je napisao papa Franjo – imamo mnogo toga naučiti od njih i iz njihovih osobnih priča o hrabrosti i ustrajnosti.

Sastanak je održan samo nekoliko dana nakon što su francuski mediji objavili kako će lyonski kardinal Philippe Barbarin morati na sud zbog navodnog zataškavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Radio Vatikan | Bitno.net