Jednom od najprominentnijih francuskih kardinala, lyonskom biskupu Philippeu Barbarinu, sudit će se za navodno zataškavanje zločina seksualnog zlostavljanja maloljetnika, javlja France 24.

Kardinal bi se, zajedno s još šestoricom drugih osumnjičenika, među kojima su dva francuska biskupa, na optuženičkoj klupi trebao naći 6. travnja iduće godine.

Suđenje će trajati tri dana.

Kako pišu francuski mediji, 66-godišnji kardinal optužen je da je propustio vlastima prijaviti svećenika Bernarda Preynata, nakon što ga je 2014. jedna osoba optužila za seksualno zlostavljanje koje se odvijalo 80-ih godina prošlog stoljeća.

Barbarin je svećenika maknuo tek 2015.

Radi se o istom slučaju zbog kojeg je kardinal već bio pod istragom. Međutim, 2016. francusko je tužiteljstvo odbacilo optužbe protiv njega zbog zastare i nedostatka dokaza.

Lyonski kardinal tada je istražiteljima kazao da je, nakon susreta s o. Preynatom bio uvjeren u njegovu promjenu, no i kako je u imenovanjima nekih svećenika bilo “određenih pogrešaka”. Ipak, naglasio je da nije zataškavao zlostavljanja, te kako je, nakon nove optužbe, o. Preynata odmah uklonio sa službe.

Otac Preynat priznao je kako je između 1986. i 1991. zlostavljao maloljetnike. Philippe Barbarin za lyonskog je biskupa imenovan 2002.

U srpnju ove godine još je jedna optužba protiv kardinala odbačena. Kako piše Radio Vatikan, kardinal Barbarin i tada je optužen da nije prijavio seksualno nasilje, ovog puta za djela koja je 1990. i 1993. godine počinio pater Jérôme Billioud.

Tužiteljstvo je slučaj arhiviralo nakon što je istraga pokazala da ne postoji nikakav kazneni prekršaj.

Kardinal Philippe Barbarin jedan je u nizu crkvenih velikodostojnika kojih se posljednjih godina povezuje sa sudjelovanjem ili zataškavanjem pedofilskih zločina.

U lipnju ove godine australske su vlasti optužile kardinala Pella za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Radi se o najvišem crkvenom dužnosniku ikad optuženom za pedofiliju. Pell je odlučno odbacio optužbe, uputivši se u Australiju kako bi se branio.

Pedofilski skandali potresli su i Crkvu na Guamu, tihooceanskom otoku koji se nedavno našao u središtu diplomatskog i verbalnog sukoba između Sjeverne Koreje i SAD-a.

Tamošnja se nadbiskupija suočila s ukupno 96 optužbi za zlostavljanje maloljetnika, od toga su najmanje tri osobe direktno okrivile nadbiskupa Anthonyja Apurona za zlodjela.

Tino Krvavica | Bitno.net