Hrabra majka, troje djece i muž, ni četrdeset joj godina, a tumor ju je, vrlo težak, prikovao za krevet. Zašto? Nekoj je starici, vrlo pobožnoj ženi, mafija ubila sina: Zašto? Papin se glas poput oštrice zabija u misli naroda, čiju duboku vjeru životne drame stavljaju na veliku kušnju. Zašto se to događa; „koju smo nagradu primili zato što smo poštovali Božje zapovijedi“, a oholi se – premda čine zlo – množe, i premda izazivaju Boga – nisu kažnjeni? – upitao je Papa osvrćući se na misno čitanje iz proroka Malahije.

Koliko puta tu stvarnost gledamo u opakim ljudima?; u onima koji čine zlo, a izgleda da im sve u životu ide dobro: sretni su, imaju sve što žele, ništa im ne fali. Zašto Gospodine?… Zašto bezočniku, koji ne drži ni do Boga ni do ljudi, koji je nepravedan i opak, u životu ide sve dobro, želje mu se ispune, a dobronamjernici imaju mnogo problema, zašto? – ponovio je Sveti Otac.

Odgovor na taj upit Papa nalazi u pripjevnom psalmu, jer blaženim proglašava čovjeka „koji ne ulazi u zbor opakih“ i koji uživa u zakonu Gospodnjem. Sada ne vidimo plodove patnikâ, naroda koji nosi križ, kao što se ni na Veliki petak i Veliku subotu nisu vidjeli plodovi razapetoga Sina Božjega, plodovi njegova trpljenja. Takvom čovjeku sve što čini ide na dobro. A evo što psalam veli o zlobnicima, o onima koje smatramo sretnima. „Nisu takvi opaki, ne, nisu takvi! Oni su kao pljeva što je vjetar raznosi. Jer Gospodin zna put pravednih, a propast će put opakih“ – podsjetio je Papa, citirajući spomenuti psalam.

Papa je njihovu propast još više osvijetlio navodeći evanđeosku prispodobu o Lazaru, simbolu krajnje bijede, i o bogatašu koji mu nije dao od mrvica što bi pale sa stola. Zanimljivo je da se bogataševo ime ne spominje. U knjizi Božjih uspomena nema imena za opake: opak, varalica, izrabljivač…. Naprotiv, svi oni koji nastoje ići putom Božjim, bit će s Božjim Sinom, čije je ime Isus, Spasitelj. Teško je to ime shvatiti, neprotumačivo je zbog kušnje na križu i svega onoga što je pretrpio poradi nas – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan|Bitno.net