U Svetom pismu, Božje je milosrđe prisutno tijekom čitave povijesti Izraelskog naroda – istaknuo je Sveti Otac u katehezi na današnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra. Nakon audijencije, Papa je pozvao na sudjelovanje u jednodnevnim duhovnim vježbama za karitativne djelatnike koje u sljedećoj korizmi organizira Papinsko vijeće Cor Unum.

Svojim milosrđem Gospodin prati hod patrijarhâ, daruje im potomke, unatoč neplodnosti; vodi ih putovima milosti i pomirenja, kako pokazuje povijest Josipa i njegove braće (usp. Post 37–50). Na um mi dolaze brojna zavađena braća u obiteljima, koja ne govore jedni s drugima. Ova godina milosrđa dobra je prigoda da se ponovo sretnu, zagrle, oproste i zaborave ružne stvari – kazao je Papa.

Znamo da je život naroda u Egiptu bio težak. I upravo kad su Izraelci gotovo podlegli, nastupa Gospodin i spašava ih. U Knjizi izlaska čitamo: Poslije mnogo vremena umre egipatski kralj. Izraelci su još stenjali u ropstvu. Vapili su, a njihov vapaj za pomoć sred ropstva uzlazio je k Bogu. Bog je čuo njihovo zapomaganje i sjetio se svoga saveza s Abrahamom, Izakom i Jakovom. I pogleda Bog na Izraelce i zauze se za njih (Izl 2,23–25). Milosrđe ne može biti ravnodušno pred patnjom potlačenih, na jauk onoga tko je podvrgnut nasilju, porobljen i osuđen na smrt – rekao je Sveti Otac dodajući:

Ta bolna stvarnost pogađa svako vrijeme, pa i ovo naše; stoga se često osjećamo nemoćnima, poticanima da ukrutimo srce i da mislimo na druge stvari. Bog, naprotiv, nije ravnodušan (Poruka za Svjetski dan mira 2016.g. 1); nikada ne odvraća pogled od ljudske boli. Bog milosrđa odgovara i skrbi se za siromahe, za one koji na sav glas očituju svoj očaj. Bog sluša i spašava, podižući ljude koji su sposobni čuti jecaj trpljenja i zauzimati se za potlačene – istaknuo je Sveti Otac.

Tako započinje i povijest Mojsija, kao posrednika spasenja naroda. Sučeljava se s Faraonom kako bi ga uvjerio da pusti Izrael; a potom će prema slobodi voditi narod preko Crvenog mora i kroz pustinju. Mojsije, kojeg je božansko milosrđe čim se rodio spasilo od smrti u vodama Nila, postaje posrednikom toga istog milosrđa, omogućujući narodu da se rodi za slobodu, izbavljen iz vode Crvenog mora. I mi u ovoj godini milosrđa možemo svojim karitativnim djelima biti posrednici milosrđa kako bi se približili drugima, pružili utjehu i promicali jedinstvo. Mnoga se dobra djela mogu činiti – ustvrdio je Papa.

Božje milosrđe uvijek djeluje kako bi spasilo. Sasvim je oprečno djelima onih koji uvijek djeluju kako bi ubijali: primjerice onih koji vode rat. Gospodin, po svojem sluzi Mojsiju, kroz pustinju vodi narod kao sina; odgaja ga u vjeri i s njime sklapa savez, stvarajući tako svezu vrlo jake ljubavi – kao one koju otac ima sa sinom a zaručnik sa zaručnicom – kazao je papa Franjo.

Dotle doseže Božje milosrđe, Bog predlaže odnos posebne, isključive i povlaštene ljubavi. Kada Mojsiju daje naputke glede saveza, veli: Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali moj Savez, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! – vi ćete mi biti kraljevstvo svećenikâ, narod svet.’ (Izl 19,5–6).

Jamačno, Bog već posjeduje svu zemlju, jer ju je stvorio; ali narod za Nj postaje drukčiji, poseban posjed: njegova osobna „zaliha zlata i srebra“ poput one o kojoj je kralj David govorio da ju je darovao za izgradnju Hrama. Baš to postajemo za Boga prihvaćajući njegov savez i prepuštajući se da nas On spasi. Gospodinovo milosrđe čini čovjeka dragocjenim, kao osobnim bogatstvom koje mu pripada, koje On čuva i koje mu je milo – istaknuo je Sveti Otac.

Ovo su čudesa božanskog milosrđa, koje svoju puninu postiže u Gospodinu Isusu; u novom i vječnom savezu, sklopljenom u njegovoj Krvi, koji praštanjem razara naš grijeh i zauvijek nas čini djecom Božjom (usp. 1 Iv 3,1) – draguljima u rukama dobrog i milosrdnog Oca. Ako smo pak djeca Božja i ako možemo imati tu baštinu – dobrote i milosrđa – u odnosu s drugima, molimo Gospodina da i mi u ovoj godini milosrđa činimo djela milosrđa – potaknuo je Papa dodajući:

Otvorimo svoje srce kako bismo do svih stigli djelima milosrđa, milosrdnom baštinom koju je Bog Otac imao s nama – zaključio je Papa, a potom podsjetio da Papinsko vijeće Cor Unum u sljedećoj korizmi organizira jednodnevne duhovne vježbe za karitativne djelatnike. Pozivam da se prihvati taj prijedlog, koristeći upute i pomagala Vijeća Cor Unum.

Radio Vatikan | Bitno.net