Dva biskupa iz Kine i nadbiskup Vincenzo Paglia iz Papinske akademije za život među nekoliko su dodanih sudionika skupštine Sinode o sinodalnosti koja započinje sljedećeg mjeseca.

Vodstvo Sinode jučer je objavilo konačan popis sudionika za prvo zasjedanje skupštine koje će započeti 4. listopada te trjajati do 28. listopada.

Papa Franjo imenovao je biskupa Josepha Yanga Yongqianga iz Zhoucuna i biskupa Antonija Yao Shuna iz Jininga s popisa kojeg je odobrila kineska vlada, obznanio je podtajnik sinode, biskup Luis Marín de San Martín, na konferenciji za medije.

Biskup Antonio Yao Shun u kolovozu 2019. postao je prvi biskup zaređen prema uvjetima sporazuma između Kine i Svete Stolice. Od 1998. godine Shun je služio kao tajnik i kasnije zamjenik ravnatelja liturgijske komisije koju nadziru Kineska katolička patriotska udruga i Vijeće kineskih biskupa. Godine 2010. vratio se u biskupiju Jining kako bi služio kao generalni vikar.

Biskup Joseph Yang Yongqiang zaređen je za biskupa uz odobrenje Vatikana 2010. godine, a služi kao biskup Zhoucuna u kineskoj provinciji Shandong od kolovoza 2013. godine. Potpredsjednik je Konferencije katoličkih biskupa koju je odobrila kineska vlada, a izabran je i za čelnika Kineske katoličke patriotske udruge u prosincu 2016.

Uz dvojicu kineskih biskupa i nadbiskupa Pagliu, ostala imena dodana sinodalnoj skupštini su:

Nadbiskup Brazilije, kardinal Paulo Cezar Costa

Sestra Mary Theresa Barron, OLA, predsjednica Međunarodne unije generalnih poglavarica

Sestra Maria Nirmalini, AC, generalna poglavarica Sestara apostolskog Karmela

Margaret Karram, predsjednica Pokreta fokolara

Dodajmo ovome da kardinal Luis Ladaria, koji je nedavno završio svoj mandat prefekta Dikasterija za nauk vjere neće sudjelovati na sinodalnoj skupštini, iako je ranije bio najavljen. Iz Vatikana su napomenuli da je Ladaria izravno zatražio od pape Franje da se povuče.