Barbarin

“Konzistorij koji je trebao biti prije svega o pastoralu obitelji, naposlijetku je bio fokusiran skoro samo na situaciju razvedenih”, izjavio je za Radio Vatikan francuski kardinal Philippe Barbarin, nadbiskup Lyona, o nedavno održanom konzistoriju kardinala u Vatikanu,što su prenijeli katolički mediji diljem svijeta.

Kako je kardinal priznao “80 ili čak 90 posto istupa bilo je na temu razvedenih katolika koji su u novoj vezi” i njihova sakramentalnog života, te kako je riječ o trenutačno “najtežoj temi”. Ipak, kako se iščitava iz njegovih izjava, Francuz nije do konca zadovoljan tom dominacijom problema razvedenih jer je primjetio kako nitko nije niti riječju spomenuo, primjerice, višemilijunske prosvjede za zaštitu braka koji su se prošle godine događali u njegovoj zemlji.

– Što se tiče razvedenih, nije dovoljno reći – ja sam za stroži ili blaži pristup. Takva situacije dovest će do zastoja u diskusijama. Treba jasno naglasiti kako su u svemu tome sigurne dvije stvari – riječ istine koju nam daje Biblija i ljubav Boga prema svim ljudima, bez obzira na njhovu situaciju. Ako se budemo bavili samo propisima i kažemo da je ono što je dosad bilo zabranjeno sada dopušteno, upast ćemo u apsurd. Crkva može mijenjati neke stvari koje nisu utemeljene na temeljima vjere. Ako je pak nešto utemeljeno na Riječi Božjoj, to mijenjati ne možemo. Zato se prema cijelom tom problemu trebamo postaviti u širini i pokazati ljudima da nije riječ o nametanju pravila, nego da ih se poziva na istinsku slobodu. I ako na slobodan način odgovaraju na taj poziv Riječi Božje, to će biti prekrasno svjedočanstvo koje će ojačati njihovu ljubav”, poručio je francuski kardinal.

G. An. | Bitno.net